Доступність посилання

ТОП новини

У Судаку затримали кримського татарина у «справі 26 лютого» – правозахисник


Ескендер Барієв
Ескендер Барієв

Координатор Комітету із захисту прав кримських татар, член Меджлісу Ескендер Барієв заявляє про нове затримання у справі протестів 26 лютого. За його інформацією, вранці 7 травня в селищі Грушівка (Судак) був затриманий Мустафа Дегерменджі.

«Затримання проводила група з 6-8 осіб у повному екіпіруванні з автоматами. За словами батьків, вони йшли на роботу, на вулиці під’їхала група захоплення, ударили Мустафу, одягли наручники і запхали в машину. Мати запитала: «За що?» Вони сказали, що він злочинець, брав участь у мітингу 26 лютого», – написав правозахисник на своїй сторінці у Facebook.

За його інформацією, батькам сказали, що Мустафу доставлять до Слідчого комітету в Сімферополі. Мустафа Дегерменджі працює торговим представником.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял сказав проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії», що цю інформацію ще перевіряють.

Офіційних коментарів від російських правоохоронців Криму з приводу затримання немає.

26 лютого 2014 року під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходу виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті сутичок двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії порушив за даним фактом кримінальну справу.

У рамках розслідування «за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях» 29 січня цього року застримали заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза. Йому обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 лютого 2015 року, а потім її продовжили до 19 травня.

22 квітня у цій справі був заарештований оператор кримськотатарського телеканалу АTR Ескендер Небієв, до цього був заарештований кримчанин Алі Асанов.

XS
SM
MD
LG