Доступність посилання

ТОП новини

Рада заявила про відступ від деяких положень Конвенцiї про захист прав людини


Верховна Рада України ухвалила заяву про тимчасовий відхід від деяких зобов’язань, передбачених Мiжнародним пактом про громадянськi й полiтичнi права і Конвенцiєю про захист прав людини i основоположних свобод.

Відхід від зобов’язань передбачений до повного припинення збройної агресiї Росiї. Таку постанову про заяву парламенту України пiдтримали 249 народних депутатiв.

У пояснювальнiй записцi до документа йдеться про те, що Україна змушена вдатися до такого кроку, бо не може гарантувати дотримання прав людини в повному обсязi на територiї проведення АТО «через з об’єктивну необхiднiсть вжити заходiв для вiдсiчi збройної агресiї Росії».

Як мовиться в постанові, повне припинення збройної агресiї Росії передбачає «виведення всiх незаконних збройних формувань, контрольованих Росiєю, виведення росiйських окупацiйних вiйськ, їхньої вiйськової технiки з територiї України, а також вiдновлення повного контролю Україною над державним кордоном».

«Ми маємо право як держава, щодо якої здiйснюється агресiя, на вiдступ вiд цих зобов’язань для захисту своїх громадян», – сказала вiце-спiкер Оксана Сироїд, представляючи проект заяви перед його ухваленням.

У записці до постанови необхідність її ухвалення пояснюється, зокрема, дозволом Верховної Ради на превентивне затримання в районі проведення АТО осіб, причетних до тероризму, на термін понад 72 години, що не відповідає нормам Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Крім цього, як мовиться в пояснювальній записці, не відповідає названим документам ухвалений парламентом закон «Про особливий режим в умовах надзвичайного стану або в районі проведення АТО», який передбачає передачу повноважень слідчих суддів відповідним прокурорам.

У Росії вже розкритикували документ, ухвалений Верховною Радою України. Зокрема, уповноважений з прав дитини Павло Астахов заявив, що влада Києва «здійснила гуманітарний суїцид».

XS
SM
MD
LG