Доступність посилання

ТОП новини

«Мені по***й, що тобі 20! Хоч здохни тут!» Як Росія затягує українську молодь до армії


Російські офіцери ставляться до мобілізованих з окупації, як до ресурсу, який не шкода буде витратити, кажуть місцеві
Російські офіцери ставляться до мобілізованих з окупації, як до ресурсу, який не шкода буде витратити, кажуть місцеві

Окупаційна влада РФ заявляє, що не надсилає строковиків на фронт. Водночас, молодь віком 18-20 років з окупованих українських територій максимально підбивають підписувати контракти, з аргументом – «так більше шансів вижити». Крім цього, трапляються випадки, коли строковики таки опиняються на війні: про них розповідають Донбас Реалії місцеві жителі, про такі ж відомо вже безпосередньо на території РФ російським ліберальним ЗМІ. В будь-якому разі, чоловіки у віці 18-20 років, що відслужили строкову, потрапляють у «небезпечну зону», адже строкова служба – це вже факт, що ви знаєте військові ази, тож мобілізація для таких може настати одразу по поверненню зі служби. Які небезпеки несе російська строкова служба для молодих українців з захоплених міст і сіл, розповідають Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Як повідомляють в Генштабі збройних сил РФ, цього року на строкову службу викликатимуть чоловіків у віці від 18 до 30 років. Кажуть: строковиків направлятимуть у пункти постійної дислокації на території Росії, але не в частини, які знаходяться на окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Натомість можуть направити в окупований Крим та російський Бєлгород, де нерідко «прилітає».

Що таке російська строкова служба для хлопців із захоплених територій України

Антон – студент з окупованого Алчевська. Йому 20 років. І в цьому році хлопець вимушений був стати на облік. Каже, на нього тисли й в інституті, і батькам «передавали привіти на роботі». У військкоматі, щоправда, знову заспокоїли – «це звичайний курс молодого бійця», але хлопець – не вірить.

«Мій брат проходив строкову службу минулого року. Йому обіцяли рік підготовки, а вийшло, що вже за кілька місяців він був на кордоні окупованої Луганщини та Харківщини. Щоденні обстріли та постійні бої – ось, що його навчило воювати, а не строкова служба», – розповідає Антон.

Читайте також: Росія масово готує українських дітей в окупації до війни: на що пішов агресор

На відміну від брата, в Антона є «відстрочка», бо хлопець навчається в університеті. Проте каже, це теж не гарантія безпеки.

«Тебе завтра можуть просто «завалити» на сесії, бо в університет прийшли «силові структури» і пояснили, що їм потрібні нові добровольці», – каже Антон.

Сергій з окупованого Краснодону (Сорокиного після декомунізації – ред.) також навчається в інституті в Луганську. Розповідає, що декілька одногрупників, які не склали зимову сесію, отримали «щасливий квиток» до армії. Зараз проходять строкову службу в Бєлгородській області, але бояться, що їх перекинуть на «нуль». Хоча і там, де вони зараз, – небезпечно.


«Вони там копають окопи. І це ж непоодинокий випадок… на прикордонних російських територіях. Ці регіони нерідко атакуються безпілотниками. А хлопців ніхто не вчить воювати та виживати – стійте та копайте. І якщо матері хлопців в Росії ще бодай якось підіймають галас, то наших – ніхто слухати не буде», – розповідає Сергій.

У листопаді 2022 року від осколкового поранення загинув російський солдат-строковик з Тюменської області Афанасій Подаєв. Батьки були впевнені, що хлопець відбуває службу не в Україні, пізніше виявилося – на Бєлгородщині, прямо на кордоні. В Міноборони РФ усе це спростовують, а від судового позову батьків загиблого відмовили російські юристи, мовляв, правди не досягнете.

«Не хочеш бути м’ясом? Йди на контракт»

Заклади вищої освіти окупованих частин Донеччини та Луганщини стали справжньою рекрутинговою базою для Росії, кажуть Антон та Сергій. В університетах з’являються флаєри, які закликають підписувати контракти. Серед таких «пільг»: службове житло чи компенсація за винайм житла; можливість придбання свого житла, безкоштовне обстеження/лікування/реабілітація, страхування життя та здоров’я, двотижнева оплачувана відпустка не рідше одного разу на пів року.

«Ми жартували, що раніше це виглядало, як мотивація – не будете вчитися, підете в армію. Тепер це як норма речей – от висить розклад, а поруч великий плакат «Служба по контракту в вооруженных силах России». Як у фільмі: «Яку таблетку ти обереш, Нео?» – розповідає Сергій.

Додає: нерідко ці ж оголошення можна побачити у студентських групах в соціальних мережах.

Крім того, військові спеціально стоять біля університетів, щоб «завербувати» молодь.

«Вони в перервах або після пар підходять до хлопців, просять запальнички/цигарки. А далі – слово за слово, й тобі вже розповідають, яке в тебе буде велике майбутнє, якщо ти підеш воювати. Кажуть, якщо підпишу сам контракт, а не буду мобілізований, то шансів вижити у мене більше. Мовляв, до контрактників в армії РФ ставляться з повагою, цінують, бережуть. А мобілізованих не шкода», – розповідає Антон.

«Полювання на молодь на контракт» починається вже з 11 класу, розповідає Анастасія – мама майбутнього випускника. Останні місяці в школі постійно нагадують про обов’язкову постановку громадян на військовий облік, якщо досягли 17 років. Крім того, часто проводяться зустрічі із «героями війни», які розповідають, «як важливо і престижно захищати «Батьківщину від нацистів».

«На зустрічі з військовими дітей розпитували – що вони вміють, що їм подобається з військової справи. Наче і не тисли, звичайна розмова, але син каже: «Коли перед тобою дорослі чоловіки у військовій формі запитують: чи вдало ти стріляєш, це насторожує», – розповідає Анастасія.

Навесні 2023 року Держдума дозволила Міноборони РФ укладати контракти з 18 років, одразу після закінчення школи. До цього закон передбачав, що службу за контрактом можна пройти після закінчення ВНЗ чи технікуму або після служби за призовом протягом трьох місяців.

За інформацією російської служби BBC та «Медіазони» на 12 січня 2024 року, на війні в Україні загинули щонайменше 53 російські контрактники у віці 18-19 років, а також 84 строковики.

За словами Анастасії, діти із бідних родин якраз і потрапляють в пастки «золотих гір», які обіцяють на контракті.

«У родичів сусід підписав контракт. Йому тільки-тільки 18 виповнилося. Він з багатодітної родини, молодшим був. Як часто буває, за всіма речі доношував, хотілося бути самостійним і незалежним. Батьки не відмовляли. За кілька місяців поховали», – розповідає Анастасія.

Читайте також: «Я перейшла на українську, щоб не поїхати дахом»: історія дівчини, яка вибралась з окупованого Донбасу

В Росії настільки зацікавлені в наборі саме на контракт, що спеціально для цієї категорії ввели спрощений порядок медичного огляду. Раніше потрібно було пройти військово-лікарську комісію у військоматі за місцем проживання, а вже потім – регіонального рівня, то тепер – достатньо лише першої частини. Таким чином, на думку російської влади, має спроститися та прискоритися процес прийому добровольців на контрактну службу. Луганчани жартують: у них така система була завжди.

«Приходиш і кажеш: «Хочу на контракт». То тебе навіть не перевіряють, просто питають: «Ну що? Пишу, що здоров?». Можливо, на інших окупованих територіях якось інакше відбувається, а у нас – за радянськими стандартами. Сказали: «Треба 20 контрактників», то треба виконати цю норму, а краще перевиконати. Усе ж таки регіон Стаханова», – розповідає луганчанин Ігор.

Строкову відслужив? Викличуть в будь-який момент

«Після строкової служби ти все одно заручник», – розповідає Ігор. Він несе строкову службу. Каже: прийшов оновити дані у військомат і загребли. Зараз триває «курс молодого бійця». Проходить його на окупованій Луганщині (саму строкову, як ми зазначали, Кремль обіцяє лише на території Росії). Крім нього, ще 5-7 студентів, які не хочуть воювати. Заспокоюють себе, що після строкової служби матимуть якісь привілеї – щонайменше не викличуть воювати одразу.

«Невідомо, що буде з повістками та кого призиватимуть з 1 листопада. Поки ніхто не розуміє, як запрацює система, яку анонсувала російська влада. Нам сказали: «Строкову відслужив? Все. Викличуть в будь-який момент», – розповідає Ігор.

Додає: зараз на строковій службі їм дають навантаження понад норму, але не для того, щоб чомусь навчити, а щоб знову ж таки підштовхнути до підписання контрактів.

«Мені по**й, що тобі 20! Хоч здохни тут!», – кричав він (російський офіцер - ред.), коли я заявив, що мені, дійсно, важко пройти це «випробування», а на фронт мене не можна відправляти, бо мені тільки 20», – згадує Ігор.

Хлопець додає, російські офіцери ставляться до строковиків з окупації, як до ресурсу, який не шкода буде витратити.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Форум

XS
SM
MD
LG