Доступність посилання

ТОП новини

П’ять країн, що розслідують збиття MH17, хочуть міжнародного трибуналу – дипломати


Проросійські сепаратисти з іграшками загиблих дітей на місці катастрофи рейсу MH17, фото 18 липня 2014 року
Проросійські сепаратисти з іграшками загиблих дітей на місці катастрофи рейсу MH17, фото 18 липня 2014 року

Усі п’ять країн, які розслідують збиття над сходом України авіалайнера «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 2014 року, закликають створити міжнародний трибунал для суду над винними, повідомляють дипломати і політики.

Як заявив у четвер посол Малайзії в ООН Рамлан Бін Ібрагім, вони сподіваються, що проект резолюції про це можуть подати на розгляд Ради безпеки ООН уже наступного місяця, в липні.

Минулого тижня експерти-юристи вже подали до Ради безпеки для попереднього вивчення проект статуту такого трибуналу і проект резолюції Ради безпеки про його створення, повідомили дипломати.

А цього тижня ідею схвалили всі п’ять країн, які спільно розслідують трагедію: Малайзія, якій належав літак, Україна, над якою його збили, а також Нідерланди, Австралія і Бельгія, які втратили в літаку найбільше своїх громадян.

Як заявила міністр закордонних справ Австралії Джулія Бішоп, уряд її країни відданий ідеї співпрацювати з міжнародною спільнотою, щоб домогтися справедливості для родин жертв.

Ініціатори створення міжнародного суду за підтримки ООН сподіваються, що це зможе змусити Росію до співпраці.

Їхня аргументація полягає в тому, що Росія буде змушена або погодитися з цим, або скористатися зі свого права вето в Раді безпеки і ризикувати тим, що її вважатимуть за головну перешкоду у здійсненні правосуддя над масовими вбивцями цивільних людей. Але і в такому разі суд може бути створений рішенням Генеральної асамблеї ООН, у якій права вето не існує ні в кого.

Раніше Рада безпеки ООН уже ухвалювала резолюцію, в якій закликала притягнути до відповідальності призвідників трагедії.

Тим часом у Кремлі відмовилися коментувати попередні перші повідомлення про можливість створення такого суду.

Як сказав із цього приводу Рамлан Бін Ібрагім, Малайзія вже попередньо обговорювала це питання з Росією, але, за його словами, ще зарано говорити, чи Москва підтримає таку резолюцію.

А міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс зустрічався на початку червня з колегою з Росії Сергієм Лавровим на переговорах, присвячених саме розслідуванню катастрофи, але обидві сторони нічого не повідомили про їхній перебіг чи результати.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту. Близько двох третин із них були громадяни Нідерландів, і Україна передала розслідування цій державі.

Наразі в Нідерландах триває два окремі слідства: Рада розслідувань із питань безпеки вивчає подробиці катастрофи, і її звіт очікується в жовтні, а прокуратура розслідує кримінальну справу про катастрофу, що має на меті визначити винних, і, ймовірно, назве підозрюваних після звіту Ради розслідувань із питань безпеки. Хоча формально ще не виключена жодна версія, основною вважають збиття літака із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який надала для сепаратистів Росія. Це викликає припущення, що серед названих винними можуть виявитися громадяни Росії.

На цю ж тему:

24.06.2015
Нідерланди хочуть створити міжнародний трибунал у справі MH17 – Reuters

Йдеться про створення міжнародного суду за підтримки ООН далі
Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

XS
SM
MD
LG