Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди хочуть створити міжнародний трибунал у справі MH17 – Reuters


Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року
Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року

Нідерланди обговорюють із союзниками ідею створити міжнародний трибунал для суду над підозрюваними у збитті авіалайнера «Малайзійських авіаліній» над захопленими сепаратистами частинами сходу України минулого року, пише агентство «Ройтерз».

Посилаючись на неназвані джерела, знайомі з цими дискусіями, агентство додає, що шанси успішного суду визнаються дуже малими. Але, мовиться в повідомленні, Нідерланди все ж сподіваються, що, домагаючись за підтримки своїх західних союзників створення міжнародного суду, вони зможуть вчинити тиск на Росію, роль якої в розслідуванні критично важлива, і змусити її до співпраці.

За даними двох окремих анонімних джерел агентства, через юридичні і політичні складнощі справи Нідерланди вирішили зосередитися на створенні такого міжнародного суду за підтримки Ради безпеки ООН після того, як буде завершене міжнародне розслідування трагедії і названі підозрювані в її призведенні.

У такому разі Росія буде змушена або погодитися з цим, або скористатися зі свого права вето в Раді безпеки і ризикувати тим, що її вважатимуть за головну перешкоду у здійсненні правосуддя над масовими вбивцями цивільних людей, мовиться в повідомленні.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над сходом України 17 липня минулого, 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту. Близько двох третин із них були громадяни Нідерландів, і Україна передала розслідування цій державі.

Наразі там триває два окремі слідства: Рада розслідувань із питань безпеки вивчає подробиці катастрофи, і її звіт очікується в жовтні, а прокуратура розслідує кримінальну справу про катастрофу, що має на меті визначити винних, і, ймовірно, назве підозрюваних після звіту Ради розслідувань із питань безпеки. Хоча формально ще не виключена жодна версія, основною вважають збиття літака з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який надала для сепаратистів Росія.

На місці катастрофи, 17 липня 2014 року
На місці катастрофи, 17 липня 2014 року

На цю ж тему:

16.05.2015
Звідки і як прибув «Бук», яким, ймовірно, збили «Боїнг» – дослідження Bellingcat

На сайті Bellingcat систематизовані фотографії і відеозаписи очевидців далі
28.05.2015
Росія воює з Україною, але Путін про це бреше – доповідь Atlantic Council

У відкритих джерелах є незліченна кількість доказів російського військового втручання на Донбасі далі
21.05.2015
СБУ оприлюднила фотографії та імена спецназівців Росії, які воюють на Донбасі проти України

Доказова база буде передана і в міжнародні судові інстанції – полковник Найда далі
XS
SM
MD
LG