Доступність посилання

ТОП новини

Нафта Brent перебуває поблизу річних мінімумів, тенге і рубль дешевшають


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Котирування нафти еталонної марки Brent продовжують зниження, яке триває близько кварталу – після часткового відновлення, пік якого припав на травень.

Станом на 9:05 за київським часом на електронних торгах за барель Brent дають 46 доларів 88 центів. Це лише на кількадесят центів більше від багаторічних мінімумів, зафіксованих у середині січня 2015 року. Тоді одна з торговельних сесій завершилася на рівні 46 доларів 59 центів, але на початку 2015 року на цьому рівні надовго ціни не затрималися.

Події на ринку нафти впливають на економіки, значною мірою залежні від експорту енергоносіїв. Фінансова влада Казахстану 20 серпня оголосила про відмову від так званого «валютного коридору» і перехід до вільного ціноутворення на валютному ринку. Це спричинило падіння місцевої валюти – тенге на 28% до долара США.

Такі ж тенденції фіксуються на російському ринку. За долар у Росії станом на 9:12 дають 66 рублів 73 копійки. Рік тому в цей же період курс був дещо вищим за 35 рублів за долар.

Серед негативних для російської економіки чинників, крім зниження нафтових котирувань, є санкції, накладені Заходом через політику Москви щодо України.

На цю ж тему:

20.08.2015
Обвал курсу тенге в Казахстані не вплине на економіку України – експерт

Казахстан «відпустив» національну валюту через здешевлення нафти у світі далі
XS
SM
MD
LG