Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк виступає за створення широкого міжнародного об’єднання в підтримку миру в Україні


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє про необхідність створення широкого міжнародного об'єднання в підтримку миру в регіоні та незалежності України.

«Ми цінуємо формат нинішнього врегулювання і внесок Німеччини та Франції. Але цей практичний інструмент повинен бути посилений широким міжнародним союзом на підтримку миру в нашому регіоні та незалежності України», – заявив він в ефірі телепередачі «10 хвилин з прем’єр-міністром» 27 вересня.

«Ми потребуємо великої міжнародної зустрічі для зупинки агресії Росії, захисту України і відновлення безпеки в регіоні. У такому форматі ми бачимо участь держав Великої Сімки, Європейського Союзу, наших сусідів – від Варшави до Бухареста, наших північноєвропейських партнерів і балтійських друзів», – додав він.

За його словами, новий великий формат солідарності повинен підтримати нинішній Мінський процес врегулювання ситуації на Донбасі.

Ситуацію в Україні найчастіше обговорюють у форматі «нормандської четвірки». Він був сформований у червні 2014 року – після зустрічі лідерів Німеччини, Франції, Росії та України в Нормандії на урочистостях з нагоди 70-річчя висадки військ союзників.

Зустріч «четвірки» в лютому 2015 року на рівні лідерів держав мала результатом підписання в Мінську нових домовленостей, так званого «Мінська-2», які передбачали, зокрема, припинення вогню на лінії контакту сторін на Донбасі, відведення великокаліберної зброї, обмін полоненими тощо.

XS
SM
MD
LG