Доступність посилання

ТОП новини

Рубан: «Рахмана» звільнили в обмін на російського «майора Камаза»


Голова Центру визволення полонених Володимир Рубан заявив, що українського «кіборга», відомого за позивним «Рахман», звільнили з полону сепаратистів в обмін на засудженого в Україні за участь у війні проти неї російського військовослужбовця.

Як написав він у фейсбуці, українського офіцера Андрія Гречанова «поміняли-таки на «майора Камаза» – так назвали російського майора Володимира Старкова, який на «КамАЗі» з боєприпасами для спільних російсько-сепаратистських сил, заблукавши в Донецькій області, заїхав на український блокпост, де й був затриманий.

«А можна було ще в серпні… ну, дай Боже… все-таки президентський обмін», – додав Рубан.

Раніше в понеділок, 30 листопада, про звільнення «Рахмана» з полону, але без подробиць, повідомили активісти, зокрема, волонтер Олексій Мочанов.

Президент України Петро Порошенко ще на початку жовтня говорив про те, що порушував питання про звільнення полонених українських військових, зокрема, саме «Рахмана», під час зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі й отримав підтвердження від президента Росії Володимира Путіна, що той «вживе заходів» задля звільнення «Рахмана» – одного з командирів 81-ї бригади Андрія Гречанова.

Він потрапив у полон донецьких сепаратистів у середині серпня. «Рахман» став відомим раніше завдяки своїй тривалій участі в обороні донецького аеропорту, через що заслужив прізвисько «кіборг», а також орден Богдана Хмельницького III ступеня.

Російського офіцера Збройних сил, майора-тиловика Володимира Старкова затримали 25 липня в Донецькій області разом із вантажівкою з боєприпасами, коли він їхав окупованими територіями з Донецька до міста Ясного, але, заблукавши, потрапив на блокпост українських військ. Йому висунули звинувачення за статтею про тероризм, а відтак засудили до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна, визнавши його винним в «участі у веденні агресивної війни проти України на виконання наказів начальника Генштабу Росії», як повідомляв головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

XS
SM
MD
LG