Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Польщі заявила про «мільйон біженців із України» в її державі


Беата Шидло, архівне фото
Беата Шидло, архівне фото

Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло, говорячи у вівторок про ставлення Варшави до європейської міграційної кризи, зазначила, що Польща вже зіткнулася з цієї проблемою, й заявила: «Польща прийняла приблизно мільйон біженців із України».

Із такою заявою вона виступила в дебатах у Європейському парламенті, присвячених ситуації в Польщі. Вона прибула до Страсбурга, щоб переконати європейських політиків у тому, що реформи, які проводить її уряд, не загрожують польській демократії.

Польські оглядачі припускають, що вона, помилково чи свідомо, сплутала поняття біженців і заробітчан.

Це не перший випадок такого змішування понять із боку чільних польських посадовців. У серпні 2015 року президент Анджей Дуда під час зустрічі з президентом Німеччини Йоахімом Ґауком говорив про потік «біженців», які, за його словами, прибувають до Польщі з України.

Тим часом, за даними польського Управління у справах іноземців, у 2014–2015 роках (станом на 13 вересня 2015 року) статус біженця в Польщі намагалися отримати 4 тисячі 104 громадяни України. Позитивне рішення про надання такого статусу отримали 2 особи.

Переважна більшість громадян України, які прибувають на тривалі терміни до Польщі, – це трудові мігранти. Значна частина з них приїжджає на кілька місяців, щоб під час сезонних робіт працювати в сільському господарстві чи в будівельному секторі. За даними польського Міністерства сім’ї, праці та соціальної політики, упродовж січня – червня 2015 року в Польщі було зареєстровано 402 тисячі заявок працедавців на працевлаштування громадян України.

XS
SM
MD
LG