Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо стільки часу витрачати на Польщу, коли повно нагальних проблем? – прем’єр Беата Шидло


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Польський президент Дуда європейців заспокоює, а прем’єр-міністр Шидло – напоумляє

Брюссель – Варшава продовжує свою роз’яснювальну кампанію в ЄС. Напередодні польський президент Анджей Дуда та голова Європейської ради Дональд Туск намагалися втихомирити пристрасті, що вирують навколо низки реформ у Польщі, які вважаються відступами від демократії. Нині у Європарламенті відстоювання своєї правоти здійснила прем’єр-міністр цієї держави Беата Шидло. Її виступ був оснований на твердженні: зміни польської влади щодо Конституційного суду та ЗМІ мають на меті зробити їх ще демократичнішими і були вибором самих поляків.

Нещодавні суперечливі поправки щодо ЗМІ та Конституційного суду Польщі викликають підозру Євросоюзу в порушеннях норм правової держави. Критика на адресу уряду польських консерваторів за останні кілька тижнів зростала. Впроваджені поправки, на думку представників ЄС, становлять загрозу незалежності преси та суду. Минулого тижня Європейська комісія навіть розпочала процедуру оцінки верховенства права у Польщі та вимагала пояснень.

Беата Шидло
Беата Шидло

Нині репутацію своєї країни у Європарламенті в Страсбурзі захищала прем’єр-міністр Беата Шидло. Вона пояснює, що Польща – це суверенна держава, як і кожна із членів ЄС має право сама визначати та ухвалювати рішення щодо своєї національної політики.

Ті зміни, які ми внесли, були навіяні існуючою практикою в інших європейських державах
Беата Шидло

«Ми нині будуємо Польщу, яка б відповідала високим стандартам ЄС, де всі мали б однакові шанси та можливості… Ті зміни, які ми внесли, були навіяні існуючою практикою в інших європейських державах», – пояснила у сесійній залі Європарламенту голова польського уряду, додаючи, що саме тому, з першого дня після перемоги на виборах наприкінці минулого року її команда розпочала виконувати свою виборчу програму.

Але не розумію чому ми змушені витрачати стільки часу й енергії на те, що діється в Польщі, коли всюди в Євросоюзі є стільки нагальніших і невирішених проблем
Беата Шидло

Беата Шидло переконувала євродепутатів, що всі поправки до польських законів були здійснені із повагою до Конституції та законодавства Польщі, а також притримуючись європейських принципів.

«Я з радістю пояснюю вам деталі наших кроків, але не розумію чому ми змушені витрачати стільки часу й енергії на те, що діється в Польщі, коли всюди в Євросоюзі є стільки нагальніших і невирішених проблем», – заявила польський прем’єр-міністр у Страсбурзі.

Тіммерманс: коли верховенство права під загрозою – ЄС треба

Франс Тіммерманс
Франс Тіммерманс

Тим часом, віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс зауважує, те, яким чином відбуваються зміни в Польщі, викликає сумніви у демократичності цих кроків.

«Взаємна довіра між країнами-членами ЄС та, відповідно, їхніми державними системами залежить від впевненості, що верховенство права має місце у кожній з цих держав. І коли національний орган забезпечення верховенства права опиняється під загрозою, Євросоюз повинен діяти», – заявив представник Єврокомісії, органу, який від самого початку суперечливих польських змін зайняв сувору позицію гаранта європейських цінностей, як це передбачають засадничі закони ЄС.

Франс Тіммерманс зауважив, що саме у вівторок отримав із Варшави листа-відповідь із поясненнями деталей нововведень уряду Польщі, однак, його зміст потребує детальнішого вивчення.

Польський президент Анджей Дуда напередодні у Брюсселі разом зі своїм співвітчизником, головою Європейської ради Дональдом Туском зайняли позицію примирення та заспокоєння колег по співдружності, що разюче відрізнялося від настрою, з яким виступила в Європарламенті голова польського уряду Беата Шидло. Вони закликали припинити надто емоційні коментарі та перейти до виваженого діалогу. Адже, як зазначив Туск, «у Польщі немає ворогів ні в Брюсселі, ні в ЄС». Дуда також запевняв, що його уряд є і залишатиметься проєвропейським та співпрацюватиме з Комісією ЄС над вирішенням цих проблем.

Анджей Дуда (ліворуч) та Дональд Туск. Брюссель, 18 січня 2016 року
Анджей Дуда (ліворуч) та Дональд Туск. Брюссель, 18 січня 2016 року

Рішення Брюсселя щодо початку процедури оцінки та діалогу з Варшавою, щоб уникнути порушення Польщею європейських норм, було ухвалене 13 січня. У випадку, якщо це не принесе бажаних результатів, може бути запущена процедура в рамках статті 7 договору ЄС. Цей пункт передбачає констатацію Євросоюзом «існування явної загрози серйозного порушення», або, в крайньому випадку, «стійкого порушення» засадничих цінностей європейської співдружності однією з її країн-членів. Правила ЄС навіть передбачають на такий крайній випадок покарання: позбавлення держави-порушниці права голосу в Раді міністрів ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG