Доступність посилання

ТОП новини

Спецпредставник ООН у справах Сирії заявив про початок сирійських мирних переговорів 29 січня


Стаффан де Містура повідомляє про нову дату переговорів, Женева, 25 січня 2016 року
Стаффан де Містура повідомляє про нову дату переговорів, Женева, 25 січня 2016 року

Спеціальний представник генерального секретаря ООН у справах Сирії Стаффан де Містура заявив, що початок мирних переговорів щодо Сирії перенесений на п’ятницю, 29 січня.

Переговори за посередництва ООН мають початися з розгляду можливості запровадити широкий режим припинення вогню і збільшити постачання гуманітарної допомоги на потерпілі від боїв і облог території.

Ця перша фаза переговорів має протривати два-три тижні, перш ніж на них почнуть братися за питання влади, зміни конституції і майбутніх виборів у Сирії, додав де Містура. Усі переговори, за його словами, розраховані приблизно на півроку.

Він наголосив на необхідності зберегти темп мирних переговорів, хоча й додав, що очікує багато показних кроків чи й залишення переговорів із боку їхніх учасників.

За його словами, запрошення представникам сирійської опозиції на ці переговори розішлють у вівторок, 26 січня.

Початок переговорів у швейцарській Женеві був запланований уже на понеділок, 25 січня, але його довелося відкласти через неузгодженість із Росією й Іраном, які підтримують владу президента Сирії Башара аль-Асада й намагалися обмежити число опозиційних організацій супротивників Асада, яких мають запросити до участі в переговорах.

Раніше Стаффан де Містура і державний секретар США Джон Керрі заявляли, що запрошення до участі в переговорах не мають розсилатися до того, часу, поки всі ці моменти не будуть владнані.

Попередня спроба скликати такі мирні переговори щодо Сирії 2014 року зазнала невдачі, і громадянська війна в цій країні триває далі. За час її тривання, а це вже майже п’ять років, у Сирії загинули, за оцінками, понад 250 тисяч людей, мільйони стали внутрішніми вимушеними переселенцями чи біженцями за кордон.

XS
SM
MD
LG