Доступність посилання

ТОП новини

Суд зобов’язав поновити справу про перешкоджання СБУ журналістській діяльності «Схем»


Головний військовий прокурор Анатолій Матіос
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос

Апеляційний суд Києва скасував постанову про закриття кримінального провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності знімальної групи програми «Схеми». Таким чином колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу, в якій «Схеми» вимагали скасувати рішення Печерського райсуду про закриття кримінальної справи через нібито відсутній склад злочину в діях працівників Служби безпеки України при силовому затриманні журналістів.

Апеляційний суд ухвалив рішення повернути матеріали кримінального провадження Військовій прокуратурі для поновлення досудового розслідування.

Адвокат програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», Людмила Лебідь зазначила, що ця ухвала оскарженню не підлягає. «Військова прокуратура має право знову закрити справу, що ми допускаємо. Відповідно ми плануємо відвід слідчого, оскільки якщо в нього сформувалася думка про те, що тут немає умислу в діях певних осіб на затримання, то яким чином ця думка буде змінена? Тому потрібен новий слідчий, який буде всебічно встановлювати істину», – зазначила вона.

У грудні 2015 року Військова прокуратура України закрила справу за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу, заявивши про «відсутність у діянні військовослужбовців Служби безпеки України… складу будь-якого кримінального порушення».

Після цього «Схеми» звернулись до Печерського суду Києва з вимогою визнати закриття справи незаконним, але суд відхилив скаргу журналістів. Після цього була подана апеляційна скарга.

Кримінальну справу відкрили після нападу співробітників Служби безпеки України на журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича 2 жовтня 2015 року під час зйомок сюжету про дорогі автомобілі працівників СБУ, що не відповідають їхнім доходам.

Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу.

У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час знімальну групу відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

19 січня Печерський райсуд Києва визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення керівника служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрія Бондарєва, який брав участь в інциденті, і постановив накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді двох діб гауптвахти. Зараз Бондарєв оскаржує це рішення в судах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG