Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Лещенко запропонував свою кандидатуру на посаду Генпрокурора


Сергій Лещенко, архівне фото
Сергій Лещенко, архівне фото

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», колишній журналіст Сергій Лещенко публічно запропонував свою кандидатуру на вакантну посаду Генерального прокурора України. Про це він написав у фейсбуці і підтвердив Радіо Свобода серйозність своїх намірів.

«Вважаю, що мій досвід і нульова толерантність до корупції допоможуть зробити з Генпрокуратури справжній незалежний орган захисту законності в Україні», – написав він у соцмережі.

Народний депутат також підтвердив Радіо Свобода, що дійсно готовий очолити правоохоронне відомство і що заяву зробив серйозно: «Моя заява є серйозною на 100%. Вважаю, що журналістське минуле не може бути на заваді ні генеральному прокуророві Луценку (як колишньому редакторові газети «Грані +»), ні мені – я був заступником головного редактора інтернет-видання «Українська правда».

Сергій Лещенко також додав, що в разі призначення залучив би до керування ГПУ активістів-антикорупціонерів. «У разі затвердження гарантую якнайширше представництво громадських активістів-антикорупціонерів у керівництві ГПУ. Зокрема, про це говорив уже з Дарією Каленюк з Центру протидії корупції», – сказав Лещенко Радіо Свобода.

«Це можливо лише, якщо буде політична воля (президента України Петра) Порошенка справді оголосити хрещений похід проти корупції», – додав він.

Раніше в понеділок голова фракції «Блоку Петра Порошенка» у Верховній Раді України Юрій Луценко, який не має досвіду роботи в органах прокуратури та юридичної освіти, заявив, що готовий очолити Генеральну прокуратуру України і вже говорив про це з президентом України Петром Порошенком.

Він нагадав, що зараз законодавство вимагає від генпрокурора юридичної освіти і 10 років досвіду в юридичній сфері. «Якщо така пропозиція буде офіційно сформована президентом, і депутати знайдуть можливість змінити законодавство, я готовий розглянути таку пропозицію. Сам не прошуся», – додав Луценко.

Також у понеділок керівництво Генеральної прокуратури України, керівники регіональних і військових прокуратур регіонів країни звернулися до президента України Петра Порошенка та голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з листами, в яких закликають під час відбору кандидата на посаду генерального прокурора України виходити з норм, передбачених законом України «Про прокуратуру». Вони висловили «глибоке занепокоєння щодо заяв окремих представників громадських організацій і деяких політиків про необхідність призначення на посаду генпрокурора людини, яка не має досвіду роботи в органах прокуратури».

XS
SM
MD
LG