Доступність посилання

ТОП новини

Парубій закликає скликати Раду безпеки ООН через заборону Меджлісу


Андрій Парубій (©Shutterstock)
Андрій Парубій (©Shutterstock)

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявляє про необхідність терміново скликати засідання Ради безпеки ООН у зв’язку із забороною Меджлісу кримськотатарського народу Мін’юстом Росії.

«Цілий народ, наші кримськотатарські брати оголошені екстремістською організацією. Вперше після закінчення епохи диктатора Сталіна і Гітлера цілий народ оголошено екстремістами. Це прояв російського фашизму: 18 травня 1944 року Сталін підписав злочинний наказ, що призвів до страшної трагедії кримських татар. Водночас 18 квітня 2016 року російська тоталітарна влада знову забороняє Меджліс», – заявив Парубій на ранковому засіданні парламенту.

Голова Верховної Ради України від імені українського парламенту звернувся до міжнародних організацій із закликом дати належну реакцію «на цей злочин». «Звертаюсь до українського МЗС розглянути можливість термінового скликання Ради безпеки ООН з цього питання. Я впевнений, з усім цивілізованим світом ми доб’ємося звільнення наших побратимів, щоб вони відчули нашу підтримку», – наголосив він.

18 квітня Міністерство юстиції Росії внесло Меджліс кримськотатарського народу до переліку організацій, діяльність яких зупинена в зв’язку зі «здійсненням ними екстремістської діяльності». Як наголошується на сайті відомства, це рішення ухвалили «на підставі рішення прокурора республіки Крим про зупинення діяльності громадського об’єднання».

У МЗС України назвали це рішення «кричущим порушенням прав людини» і продовженням сталінських репресій проти корінного народу Криму.

3 квітня призначений Кремлем прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила, що ухвалила рішення про зупинення діяльності на території півострова Меджлісу кримськотатарського народу до рішення суду.

Раніше в ООН закликали Росію не допустити закриття Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

15 квітня в Криму відбулося чергове засідання суду за позовом про заборону Меджлісу, чергове засідання вирішили провести 25 квітня.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського


19.04.2016
Чубаров: Путін поводиться в Криму настільки брутально, наскільки дозволяє світ

«Сьогодні під ударом кримські татари, українці, Україна. Не уникайте питання, хто буде завтра засуджений Росією. Це буде ваша країна і ваш народ» далі

XS
SM
MD
LG