Доступність посилання

ТОП новини

ФСВП Росії почала збір документів для передачі Савченко в Україну


Надія Савченко, архівне фото
Надія Савченко, архівне фото

Федеральна служба виконання покарань Росії почала збір документів, необхідних для видачі Україні ув’язненої в Росії українки Надії Савченко.

«У зв’язку із запитом Міністерства юстиції Росії щодо звернення Міністерства юстиції України про передачу засудженої Савченко Н.В. для подальшого відбування покарання в Україні на підставі Конвенції про передачу засуджених осіб від 21.03.1983. ФСВП Росії на даний час здійснюється збір необхідних матеріалів, які передбачають, в тому числі, заяву засудженої Савченко Н.В. про бажання відбувати подальший термін покарання в державі громадянства», – зазначають в російському відомстві.

У ФСВП Росії зазначають, що пакет документів про передачу Савченко в установленому порядку буде спрямований до Мін’юсту Росії «для узгодження питання передачі з компетентним органом України».

Напередодні адвокат Надії Савченко Марк Фейгін повідомив, що процедура видачі Надії Савченко почалася. Того ж дня, 27 квітня, Віра Савченко повідомила, що її сестра Надія отримала відповідні документи на оформлення за процедурою видачі, що підтверджує, що процедура запущена.

20 квітня Міністерство юстиції Росії повідомило, що отримало від України запит про надання документів для вирішення справи з передачею засудженої в Росії української громадянки Надії Савченко до України з метою «подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі» вже на території України. У міністерстві також нагадали, що для того, щоб російський суд розглянув питання про передачу Савченко, Україна має, зі свого боку, надати низку документів, серед яких мають бути, зокрема, згода засудженого на передачу чи перекладене російською мовою рішення українського суду про визнання російського вироку українці.

Пізніше президент України Петро Порошенко повідомив, що домовився із президентом Росії Володимиром Путіним про алгоритм і терміни звільнення утримуваної в Росії української громадянки Савченко. В інтерв’ю українським телеканалам 24 квітня Порошенко додав, що літак з Надією Савченко може приземлитися на українській землі «протягом декількох тижнів».

Водночас адвокат українки Марк Фейгін заявив, що Савченко навряд чи повернеться в Україну до кінця травня.

19 квітня президент Петро Порошенко після телефонної розмови з Надією Савченко повідомив, що українка погодилася тимчасово припинити своє чергове сухе голодування, яке вона тримала від 6 квітня, вимагаючи звільнення.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення.

XS
SM
MD
LG