Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина завершила декомунізацію – ОДА


©Shutterstock
©Shutterstock

Дніпропетровщина завершила процес декомунізації, заявив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, нові назви отримали понад 4 тисячі провулків, вулиць та скверів області. Демонтовано близько 230 пам’ятників та знаків, продовжуються роботи з демонтажу ще близько десяти.

«Міста та райони Дніпропетровщини позбулися Пролетарських, Більшовицьких та Комуністичних вулиць. Декомунізація в області завершилась», – сказав Резніченко.

За офіційними даними ОДА, міста та райони області самостійно перейменували понад 3,5 тисячі вулиць, демонтували близько 230 пам’ятників та радянських символів.

Як пояснили в ОДА, в лютому, за законами про декомунізацію, повноваження перейшли до облдержадміністрації, до спеціально створеної групи істориків та краєзнавців.

Вона перейменувала ще 530 вулиць, яким міста та райони не дали нових назв самостійно. Найбільше таких було у Кривому Розі – понад 250.

Раніше в понеділок зі стели на в’їзді до Дніпропетровська на запорізькому напрямку з назвою міста комунальники зрізали літери «петровськ», хоча постанова Верховної Ради про перейменування міста на Дніпро, ухвалена 19 травня, ще не набула чинності.

Також у понеділок міський голова Дніпропетровська Борис Філатов заявив, що вважає рішення про перейменування міста несвоєчасним і вже звернувся до голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням не підписувати постанову парламенту про це перейменування.

Попри всі перейменування, що набули чи ще не набули чинності, область далі має назву Дніпропетровська.

XS
SM
MD
LG