Доступність посилання

ТОП новини

Керівник НАТО пообіцяв посилити військову присутність на східному фланзі


Єнс Столтенберґ, архівне фото
Єнс Столтенберґ, архівне фото

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що майбутній саміт Північноатлантичного союзу посилить військову присутність у країнах східного флангу союзу з метою поліпшення обороноздатності й відвернення можливої агресії.

Виступаючи у столиці Польщі Варшаві, яка в липні прийме саміт НАТО, Столтенберґ заявив, що після саміту в Польщі стане більше військ НАТО, і це буде чітким сигналом, що напад на Польщу був би нападом на весь союз НАТО.

Точні кількості військ і місця їхнього розташування ще остаточно не схвалені, але йдеться про багатонаціональні контингенти, що змінюватимуться за ротацією, додав він.

Цей крок, як очікують, викличе нову критику з боку Росії, яка стверджує, що збільшення військової присутності оборонного союзу НАТО є загрозою її безпеці.

Раніше в понеділок Парламентська асамблея НАТО закликала керівників Північноатлантичного союзу посилити здатності колективної оборони і разом виступити проти воєнного самоутвердження Росії.

В ухваленій одноголосно декларації сесії асамблеї, що відбулася у столиці Албанії Тирані, парламентарі закликали лідерів НАТО домогтися, щоб будь-яка можлива агресія отримала швидку відповідь, і надати запевнення тим членам НАТО, що почуваються в небезпеці, в першу чергу на східному й південному флангах союзу.

У декларації, ухваленій напередодні запланованого на липень саміту НАТО у столиці Польщі Варшаві, також наголошено на необхідності збільшувати витрати на оборону. Як мовиться в документі, нині лише 5 із 28 країн-членів відповідають вимозі витрачати на оборону не менш ніж 2 відсотки від свого валового внутрішнього продукту.

Відносини між НАТО й Росією значно загострилися після початку російської агресії в Україні – спершу у Криму, потім на частині Донбасу. Північноатлантичний союз перервав усі програми практичної співпраці з Росією, залишивши тільки обмежене спілкування на політичному рівні. Особливу тривогу в НАТО викликають зазіхання Росії на безпеку кількох східних країн-членів. Занепокоєння з цього приводу висловлюють у першу чергу країни Балтії й Польща, що межують із Росією безпосередньо, але також такі держави, як Румунія чи Болгарія.

Протягом цього протистояння останніми роками Росія значно посилила свою військову присутність у багатьох регіонах світу, найбільше ж – у регіоні Балтійського моря і Півночі Європи.

XS
SM
MD
LG