Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Угорщини розкритикував продовження санкцій ЄС щодо Росії


Пейтер Сійярто, архівне фото
Пейтер Сійярто, архівне фото

Міністр закордонних справ та зовнішньоекономічних зв’язків Угорщини Пейтер Сійярто заявив, що продовження санкцій Євросоюзу щодо Росії є неправильним та антидемократичним.

Угорська сторона вважає, що це питання слід обговорити на найвищому рівні керівництва країн ЄС, заявив він на зустрічі міжурядової угорсько-російської комісії з питань економіки, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Сійярто, який є співголовою комісії з угорського боку, заявив, що Угорщина ставить під сумнів сам спосіб ухвалення такого рішення і не згодна, щоб такі важливі питання вирішувалися «у вузькому колі».

Як сказав угорський міністр, треба було з’ясувати, чи сприяють санкції виконанню мінських угод і якою мірою. Він додав, що є ініціатива, яку підтримує Угорщина, обговорити восени цього року це питання на рівні голів держав та урядів країн Євросоюзу, щоб воно, як висловився Сійярто, принаймні набуло консультаційного характеру.

Він також назвав Росію ключовим партнером у галузі економіки, торгівлі та енергетики для Угорщини.

За 2,5 роки санкцій угорські підприємства втратили можливість експортувати товарів до Росії на суму 4,5 мільярди доларів, заявив Пейтер Сійярто. Він зазначив, що мета міжурядової комісії, з одного боку, розвивати спільний бізнес у тих сферах економіки, які не потрапили під санкції Євросоюзу, з іншого – відбудовувати прагматичну співпрацю ЄС – Росія, якщо цьому сприятимуть політичні обставини.

У вівторок постійні представники країн-членів Євросоюзу в апараті ЄС погодили продовження головного пакета економічних санкцій проти Росії ще на півроку, до 31 січня; офіційне рішення про це, як очікується, мають ухвалити на саміті лідерів ЄС у Брюсселі наступного тижня.

Останнім часом у ЄС почали лунати заклики до поступового зняття з Росії санкцій в обмін на часткове виконання нею мінських домовленостей.

Наразі офіційна позиція керівництва Євросоюзу і країн-членів, а також керівництва США й інших країн «Групи семи», полягає в тому, що санкції щодо Росії, накладені через її агресію на сході України, будуть скасовані тільки після повного виконання Росією мінських домовленостей.

Минулої п’ятниці Євросоюз також продовжив іще на рік інший із кількох пакетів санкцій щодо Росії, який накладає обмеження на відносини з окупованим Росією українським Кримом. ЄС, як і США і країни «Групи семи», заявляють, що «кримські» санкції будуть діяти до деокупації півострова.

XS
SM
MD
LG