Доступність посилання

ТОП новини

Телекомпанія Бі-бі-сі про касетний скандал: анонс


Телекомпанія Бі-бі-сі про касетний скандал: анонс

Прага, 20 березня 2002 - В Україні ще не вщухли дискусії довкола фільму "Піар," як на екрани має вийти ще один документальний фільм про долю Гонгадзе і наслідки касетного скандалу. Його прем‘єра має відбутися в Лондоні у неділю, 24 березня, в рамках кінофестивалю, який проводить міжнародна правозахисна організація "Хьюман Райтс Вотч."

Спеціально для фільму телекомпанія Бі-бі-сі провела ще одну експертизу плівок Мельниченка. Про це повідомив агентство "Інтерфакс" Пітер Берн, один з журналістів, що працював над проектом. Крім того, за його словами, у фільмі буде присвячено увагу справі банку "Слов‘янський" та іншим раніше недослідженим епізодам записів. "Цей фільм істотно відрізнятиметься від фільму "Піар," який показав канал ICTV. Це не буде піар, але в фільмі буде багато нової інформації, будуть несподіванки і навіть сенсації," – пообіцяв Берн.

Тим часом продюсер Бі-бі-сі Ева Евартс вже в інтерв‘ю радіо "Свобода" відмовилася коментували інформацію про нову експертизу плівок Мельниченка. "Почекайте до прем‘єри," – попросила вона. А про висновки фільму Еварт говорить так: "Ми, звісно, не з‘ясували, хто саме вбив Гонгадзе. Це ще відкрите питання, яке вимагає додаткового розслідування. Власне, ми не робили ніяких висновків. Ми просто представили факти, які нам вдалося з‘ясувати під час зйомок. Це вже справа наших глядачів, що саме думати."

Якою ж тоді була Ваша мета?

"Ми хотіли розповісти правдиву історію про те, що трапилося з Гонгадзе і чому його могли вбити, і про скандал, що почався після смерті журналіста."

Продюсер нового британського фільму також розповіла радіо "Свобода," що їй було легше працювати в Україні, ніж вона очікувала. За свідченням Евартс, представники влади не відмовлялися від спілкування з журналістами, а на початку грудня 45-ти хвилинне інтерв‘ю Бі-бі-сі дав президент Кучма.

Ева Евартс каже, що вона вже не вперше займається українською тематикою: "Я не раз була в Україні у 90-их роках. Після мого останнього візиту у 94-му році я знову приїхала до Києва на початку жовтня вже минулого року. Мушу сказати, що була приємно здивована. З першого погляду здається, що країна зробила величезний поступ, особливо це стосується Києва. Гадаю, це дуже красиве місто. Але всі ці зміни - на поверхні. Дуже багато має змінитися, аби Україна могла називати себе справді демократичною державою."

Фільм Бі-бі-сі про касетний скандал зняв відомий британський журналіст Том Манголд. У його доробку кілька бестселерів на такі теми як, зокрема, історія вбивства російського царя Миколи ІІ та хроніка війни у В‘єтнамі. Манголд також автор телепрограм про резонансні міжнародні проблеми. Одне з його розслідувань торкалося проблеми шпигунства серед військових інспекторів ООН в Іраку.

Але повернімося до України. На лондонську прем‘єру фільму про касетний скандал 24 березня також їде вдова журналіста Мирослава Гонгадзе. Ось її очікування:

"Єдине, чого я очікую від цього фільму так це професійної роботи журналістів, а не поверховості, однобічності, відвертої зааангажованості, яку ми бачили в фільмі "Піар." Професійне журналістське розслідування і документалістика, базована на цьому матеріалі може бути справді ще одним кроком у просуванні цієї заплутаної справи. Хоча я ще не мала нагоди бачити фільм, я розраховую на об‘єктивність та досвід журналістів Бі-бі сі."

Світова прем‘єра фільму Killing the Story має відбутися на телеканалі ВВС-World вже після парламентських виборів в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG