Доступність посилання

ТОП новини

Українська мафія в Європі


Українська мафія в Європі

Одеса, 2 травня 2001 - В Одесі цими днями ніхто не збирав позачергового засідання обласного Координаційного комітету з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Хоча привід для цього був...

Мешканці причорноморського міста добре пам”ятають нещодавні виборчі змагання 1998 року, коли під проводом панів Боделана і Гриневецького, за участю головного міліціонера Івана Григоренка складалися і передавалися до Києва документи, де колишній мер Едуард Гурвіц виглядав ледве не головним злочинцем в Україні.

Вибори минули, і про документи ці прагнуть не згадувати, як і забули про колись добре розрекламований Указ Президента, який начебто намагався боротися зі злочинністю та корупцією. Ніхто у правоохоронних відомствах нічого не може сказати і про жертви багатьох резонансних злочинів, скоєних в Одесі. Обмежилися лише встановленням пам”ятників та пам”ятних дошок. Найбільш незрозуміло ставляться до викрадених злочинцями осіб обіцяючи сказати “правду” іноді роками...

І тут нова неприємність. Не дивно, що підвладні засоби масової інформації в Одесі про це нічого не напишуть. Компанія “Синтез” добре відома в Одесі, але пише про неї лише російська та італійська преса.

Перша цитата з російської газети “Нєзавісімая газета”. Ця публікація оприлюднена під назвою: “В Європі заарештовано дільців української мафії”.

Отож, як пише російська газета: “На початку квітня, за розпорядженням туринського відділення Італійського слідчого управління з боротьби з мафією \ДІА\ у низці європейських країн, в тому числі у Італії, Німеччині, Австрії та Бельгії було заарештовано осіб, які займалися підпільними постачаннями зброї з України до колишньої Югославії, починаючи з 1992 року.”

Згідно з інформацією, яка потрапила до італійської преси, за гратами опинився, зокрема, президент холдінгу “Синтез” Олександр Жуков, що займався широкомасштабними імпортно-експортними операціями з нафтою та нафтопродуктами. Ця особа дуже добре відома на Апеннінах завдяки шикарним гулянням, які він влаштовував на власній віллі на смарагдовому узбережжі Сардинії. Учасниками цих розваг були чимало представників артистичного і навіть політичного бомонду Італії. За мандатом ДІА було затримано і колишнього менеджера компанії “Глобал Текнолоджі Інтернешнл” Анатолія Федоренка, який, як повідомляється, раніше служив у КДБ, а після цього налагодив міцні зв”язки з солнцевським злочинним угрупованням.

Заарештований також відомий ділок Герда Медзосі , який свого часу постачав зброю турецьким екстремистам з угруповання “Сірі вовки”, що свого часу організовували замах на Папу Римського. Серед заарештованих і капітан судна “Ядран Експресс” Кузма Даніч.

Власне кажучи, історія і розпочалася саме з контейнеровозу “Ядран Експресс” , який був затриманий силами НАТО в Адріатиці в 1994 році при спробі доставити зброю на Балкани, порушуючи міжнародне ембарго. Зовсім незрозуміло, чому це судно майже на п”ять років було “забуто” у італійському порту Таранто, а його вантаж – біля 2000 тонн зброї та боєприпасів ( в тому числі автоматів, гранатометів та ракет) зберігався на одній із натівських баз.

Ситуація змінилася у 1997 році, коли у поле зору ДІА потрапили дві “дивні” фірми, що працювали у Турині і були записані на ім.”я якогось болгарина. У підсумку з”ясувалося, що вони діяли за принципом “Роги та копита” , а сам болгарин є працівником “Синтеза”. За даними італійських засобів масової інформації, розслідуючи цю справу, туринський прокурор Паоло Тампоні незабаром з”ясував, що чимало працівників цього холдінгу колись працювали у радянських спецслужбах, а після цього перекваліфікувалися у підпільних торгівйців зброєю, пов”язаних з російською мафією.

За допомогою Інтерполу слідство поступово пересунулося до Києва, де таємничий “містер Олаф” і заснував “Глобал Текнолоджи Інтернешнл”. Діяльність працівників цієї компанії, пов”язаної з холдінгом “Синтез”, судячи з усього, зводилася до закупівлі зброї в Україні та її перевезення на Балкани, скоріше за все, до Хорватії. При цьому за документами вантаж спрямовувався до африканських країн. Насправді ж судна, які виходили з Одеси , оминючи Ізмір \Туреччина\ та Порт-Саід \Єгипет\ направлялися до італійських портів Анкона і Венеція, а потім потрапляли до колишньої Югославії.

“Лише у 1999 році ДІА з подачі французької поліції вийшло на контейнеровоз “Ядран Експресс” і долучило до кримінальної справи 2000 тонн його небезпечного вантажу. Подальше розслідування і призвело до квітневої серії арештів у низці країн Європи. За попередніми даними, нелегальні торгівці зброєю направили з України на Балкани як мінімум 18 партій товару”, - пише російська газета.

Тим часом, Інтернет сайт “Агенція федеральних розслідувань” оприлюднив публікацію вже з російської газети “Комерсант”, де її автори наголошують, що перший державний канал Італійського телебачення вже повідомив про “арешт міжнародного угруповання торгівців зброї, яке очолював підприємець Олександр Жуков. “Його звинуватили у незаконному постачанні до Югославії майже 13 тисяч тонн різноманітної зброї. Олександр Жуков, який офіційно займається бізнесом, пов”язаним з нафтопродуктами, був затриманий ще 8 квітня в аеропорту Ольвії на італійському острові Сардинія, куди Він прилетів щоби провести великодні канікули на власній віллі...” - йдеться у статті.

Так коментують події закордонні засоби масової інформації. Про незаконні операції , якими займалася компанія “Синтез Ойл”, я писав неодноразово. Відзначу більш точніше, що Жуков займається ні широкомасштабними експортно-імпортними операціями з нафтопродуктами, як про це писала преса, а звичайними розвантажувально-завантажувальними роботами - перевалкою. Можливість для такої діяльності “Синтез Ойл” одержав завдяки потужному тискові з боку Руслана Боделана та підтримці Миколи Павлюка. Лише від цієї роботи “Синтез Ойл” одержує 1,5 мільйонів доларів на місяць.

У 1994 році відбулося розформування відділів УБОЗу, але у порту такий відділ залишився і керував ним пан Індиченко. Може тому слід запитати у оперативних працівників УБОЗу, під контролем у яких був порт: чому було створено можливості для контрабанди зброєю через територію торговельного порту? Стає зрозумілою і причина минулорічних обшуків співробітниками МВС в кабінетах у керівного складу УБОЗу на вулиці Осипова. Заступник начальника УБОЗу Борис Індиченко, який курував порт, переведений до міського управління зі змінами у званні за те, що у нього в сейфі опинилося 250 тисяч доларів США. Справу зам”яти не вдалося, але вона і не одержала належного висвітлення. Від якої такої праці такі гроші у головного оперативного міліціонера порту?

Велике зацікавлення викликав”Синтез Ойл” так само у Федеральної служби безпеки Росії. ФСБ надіслало запит до СБУ з приводу кредиту на 100 мільйонів доларів у Зовнішекономбанку Росії, де так само згадують про Жукова та його підставні фірми.

Для деяких високопосадових осіб в Одесі повідомлення з приводу долі Жукова, певно, стало шоком.

Під час останнього ексклюзивного інтерв”ю для радіо “Свобода” з міським головою Русланом Боделаном я запитав останнього, чи відомо йому щось про антизаконну діяльність, що проводиться відомим йому особам Олександром Жуковим та Ангертом, більше відомим в Одесі на псевдо Ангел? Він наголосив, що нічого про це не знає, що це люди чесного бізнесу на користь міста...

Ревалії свідчать про протилежне...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG