Доступність посилання

ТОП новини

Численна група західних тележурналістів скасувала попередньо заплановані поїздки в Україну для висвітлення саміту Україна - ЄС


Численна група західних тележурналістів скасувала попередньо заплановані поїздки в Україну для висвітлення саміту Україна - ЄС

Брюссель, 6 вересня 2001 - Делегацію Європейського Союзу очолюватиме Прем’єр Міністр Бельгії, яка нині головує в ЄС - Гі Ферховстад. В склад делегації входять також міністр закордонних справ Бельгії Луі Мішель, Верховний предстваник ЄС з питань зовнішньої політики і оборони Хав’єр Солана, заступник голови Європейської Комісії Кріс Паттен. Українську делегацію очолить президент України Леонід Кучма.

Я поцікавився у речника міністерства закордонних справ Бельгії Мішеля Малхерба про що йтиме мова під час Ялтинського самміту.

На це бельгійський дипломат відповів:

- Європейський Союз відводить Україні дуже важливу політичну, а також стратегічну роль. І під час кожного засідання Ради співробітництва між Україною і ЄС невтомно нагадується, що Україна - це дуже важлива країна для європейських перспектив, однак Бельгія протягом свого головування в ЄС хоче сказати що вже досить порожніх балачок про важливість України; Бельгія намагатиметься чітко і ясно з’ясувати, чим саме Україна є важливою для європейських перспектив, наскільки вона відповідає європейським структурам і яку конкретно стратегію повинен запроваджувати Європейський Союз стосовно України. Тому порядок денний Ялтинського саміту Україна -ЄС,- продовжив Мішель Малхербе,- включає обговорення подальшого розвитку взаємин між Україною і ЄС, який базуватиметься на робочому плані бельгійського головування в Євросоюзі та Спільній Стратегії ЄС щодо України.

Окрім політичних аспектів під час саміту обговорюватимуться питання економічного співробітництва між Євросоюзом і Україною. На порядку денному стоятимуть також такі специфічні питання, як співробітництво в галузі енергетики і охорони навколишнього середовища, покращення співпраці в юридичній сфері, боротьба з нелегальною іміграцією тощо.

Звісно з поля зору Ялтинського саміту не буде випущений аналіз економічних перетворень і нинішнє внутрішнє політичне становище в Україні, зокрема стан демократії, свободи слова і свободи преси, які зрушення відбулись в справі розслідування вбивства Гонгадзе та інших знищених журналістів. Ці питання не будуть забуті, - наголосив бельгійський дипломат.

До речі численна група західних тележурналістів скасувала попередньо заплановані поїздки в Україну для висвітлення саміту Україна - ЄС. Причина ховається в тому, що оскільки саміт відбуватиметься в Ялті, західні тележурналісти будуть позбавлені технічних можливостей оперативної передачі телематеріалів супутниковим зв’язком. В Ялті він просто відсутній.

Чому саміт відбуватиметься не в Києві, один відомий бельгійський телеведучий пояснице тим, що мабуть Кучма боїться аби в телеоб’єктиви західних операторів не потрапили масові маніфестації протесту опозиціонерів Кучми. Адже саме в цей час минатиме рівно рік від дня зникнення Георгія Гонгадзе.

Отож на період кучмівського президентства Ялта може сміливо претендувати на столицю України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG