Доступність посилання

ТОП новини

Численна група західних тележурналістів скасувала попередньо заплановані поїздки в Україну для висвітлення саміту Україна - ЄС


Численна група західних тележурналістів скасувала попередньо заплановані поїздки в Україну для висвітлення саміту Україна - ЄС

Брюссель, 6 вересня 2001 - Делегацію Європейського Союзу очолюватиме Прем’єр Міністр Бельгії, яка нині головує в ЄС - Гі Ферховстад. В склад делегації входять також міністр закордонних справ Бельгії Луі Мішель, Верховний предстваник ЄС з питань зовнішньої політики і оборони Хав’єр Солана, заступник голови Європейської Комісії Кріс Паттен. Українську делегацію очолить президент України Леонід Кучма.

Я поцікавився у речника міністерства закордонних справ Бельгії Мішеля Малхерба про що йтиме мова під час Ялтинського самміту.

На це бельгійський дипломат відповів:

- Європейський Союз відводить Україні дуже важливу політичну, а також стратегічну роль. І під час кожного засідання Ради співробітництва між Україною і ЄС невтомно нагадується, що Україна - це дуже важлива країна для європейських перспектив, однак Бельгія протягом свого головування в ЄС хоче сказати що вже досить порожніх балачок про важливість України; Бельгія намагатиметься чітко і ясно з’ясувати, чим саме Україна є важливою для європейських перспектив, наскільки вона відповідає європейським структурам і яку конкретно стратегію повинен запроваджувати Європейський Союз стосовно України. Тому порядок денний Ялтинського саміту Україна -ЄС,- продовжив Мішель Малхербе,- включає обговорення подальшого розвитку взаємин між Україною і ЄС, який базуватиметься на робочому плані бельгійського головування в Євросоюзі та Спільній Стратегії ЄС щодо України.

Окрім політичних аспектів під час саміту обговорюватимуться питання економічного співробітництва між Євросоюзом і Україною. На порядку денному стоятимуть також такі специфічні питання, як співробітництво в галузі енергетики і охорони навколишнього середовища, покращення співпраці в юридичній сфері, боротьба з нелегальною іміграцією тощо.

Звісно з поля зору Ялтинського саміту не буде випущений аналіз економічних перетворень і нинішнє внутрішнє політичне становище в Україні, зокрема стан демократії, свободи слова і свободи преси, які зрушення відбулись в справі розслідування вбивства Гонгадзе та інших знищених журналістів. Ці питання не будуть забуті, - наголосив бельгійський дипломат.

До речі численна група західних тележурналістів скасувала попередньо заплановані поїздки в Україну для висвітлення саміту Україна - ЄС. Причина ховається в тому, що оскільки саміт відбуватиметься в Ялті, західні тележурналісти будуть позбавлені технічних можливостей оперативної передачі телематеріалів супутниковим зв’язком. В Ялті він просто відсутній.

Чому саміт відбуватиметься не в Києві, один відомий бельгійський телеведучий пояснице тим, що мабуть Кучма боїться аби в телеоб’єктиви західних операторів не потрапили масові маніфестації протесту опозиціонерів Кучми. Адже саме в цей час минатиме рівно рік від дня зникнення Георгія Гонгадзе.

Отож на період кучмівського президентства Ялта може сміливо претендувати на столицю України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG