Доступність посилання

ТОП новини

Коментар члена Ради з міжнародної політики США Надії Дюк заяви лідера блоку „Наша Україна” Віктора Ющенка, зробленої 29 серпня


Коментар члена Ради з міжнародної політики США Надії Дюк заяви лідера блоку „Наша Україна” Віктора Ющенка, зробленої 29 серпня

Вашингтон, 29 серпня 2002

Мирослава Гонгадзе

Пані Дюк, у четвер 29 серпня було оприлюднено відкритий лист лідера блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка до президента України, де він виступив із досить радикальними позиціями щодо розвитку українського суспільства. Як Ви прокоментуєте зміст цього листа й факт цього листа?

Надія Дюк

Я думаю, що цей відкритий лист є дуже важливим моментом у процесі розвитку дискусії про системну кризу в Україні. Дуже важливо зрозуміти, що, в кінці кінців, і президентські сили, і опозиція, очевидно, вже давно знають, що це є справа системної кризи, а не поправлення якихось соціальних пільг для бідних людей і т. д.

«Наша Україна» показала політичну мужність і перебрала ініціативу, поставила свої принципи й описала ситуацію, яка тепер відбувається в Україні, зробила виклик владі, оголошуючи, яка є ситуація в країні тепер і, вказуючи на те, що треба зробити. Утому документі описується як сьогоднішня влада довела до того, що є занепад довір’я громадян, що влада підриває репутацію навіть свого уряду й влади своїми нелегальними діями.

Те, що «Наша Україна» отримала 25% голосів на останніх виборах, це показує, що, дійсно, вона тепер відчуває себе силою в країні. Я думаю, що це вселяє надію на майбутнє. Один дуже цікавий пункт є в тому документі, у ньому наголошено, що для таких змін, які потрібні, щоб задіяла демократія, не потрібно зміни в Конституції України. Те, що відбувається в країні сьогодні, це не є питання про те, міняти, чи не міняти Конституцію, це є справа політичної волі, керівництва України.

Мирослави Гонгадзе

У листі мовиться, що факти порушень прав та свобод громадян набули масового характеру. Українці сьогодні позбавлені права на вільне волевиявлення, свободу слова, свободу зібрань, таємницю листування, телефонних розмов. Зростає тиск на судову владу. Як Ви оцінюєте таку характеристику ситуації в Україні і чи вона співпадає з тим, як бачать ситуацію в Україні на Заході?

Надія Дюк

Захід і далі спостерігає за Україною, де, дійсно свободи громадян кожного місяця зменшуються. Дуже тяжко, що громадянин такої потужної європейської країни може голосувати за зміну системи і уряду в своїй країні, а, як мовиться у цьому документі, мале вузьке коло людей може контролювати ситуацію і унеможливити, щоб громадяни України відчували, що вони живуть в такій країні, де влада відповідає їхнім вимогам і, де їм вигідно і добре жити.

Мирослава Гонгадзе

Скажіть будь ласка, як Ви бачите розвиток ситуації? Чи є перспективи призначення позачергових виборів? Чи вважаєте Ви, що лідери тих блоків, які не погоджуються з сучасним становищем суспільства в Україні об’єднаються й зможуть змінити ситуацію?

Надія Дюк

Тут є заклик до консолідації демократичних сил. Те, що має відбутися демократичний форум, як я зрозуміла, 15 вересня, я думаю, це має призвести до більшої й сильнішої консолідації демократичних сил. Можливо, навіть до такого пункту, де треба буде разом із президентом і кабінетом-міністрів і з президентською адміністрацією сісти навколо величезного круглого столу, так як відбулося у Пущі у 1989 році, і домовитися, що далі треба робити в країні.

Мирослава Гонгадзе

Ви думаєте, що є перспектива розмови за круглим столом із сучасними керівниками України?

Надія Дюк

Це все залежить від політичної волі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG