Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Програма Олени Ремовської «Деталі» – це відповіді на ваші запитання на тему, почуту в новинах. Як усе почалося? Чому триває? Хто дійові особи? Щочетверга о 20:33. Слухайте, щоби знати більше за інших.
ДЕТАЛІ
Скільки громадянств може мати українець?
Денис Монастирський, експерт «Українського інституту майбутнього», к.ю.н.
СЛУХАТИ ЕФІР
Чим регулюється питання про громадянство в Україні?
А як контролюють, скільки у громадянина України ще громадянств?
Якщо все-таки стало відомо про ще один паспорт, що тоді?
Що пропонує президент?
Що кажуть критики президентської ініціативи?

Понад 100 депутатів Верховної Ради можуть мати більше, ніж один паспорт. Про це заявив позафракційний депутат Андрій Артеменко, який раніше зізнався, що має також канадське громадянство. Цього тижня Артеменко повідомив, що анулював паспорт Канади. Сам він виступає за те, щоби дозволити подвійне громадянство. Тим часом позбавляти українців громадянства за добровільне отримання паспорта іншої держави пропонує президент України. Відповідний законопроект є на розгляді у Верховній Раді. Глава держави вважає, що подвійне громадянство може становити загрозу національній безпеці. На найпоширеніші запитання на тему громадянства в Україні Радіо Свобода відповідає разом із експертом «Українського інституту майбутнього» Денисом Монастирським.

1
Чим регулюється питання про громадянство в Україні?

Конституцією України та відповідним законом. Згідно зі ст.4 Основного закону, «в Україні існує єдине громадянство». Згідно з законом про громадянство, принцип єдиного громадянства «виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України». «Йдеться про те, що не може бути громадянства Запорізької області, Хмельницької, Львівської чи Київської, – каже Денис Монастирський. – Саме так треба розуміти поняття «єдине громадянство». Водночас у цьому ж законі йдеться про те, що добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави є підставою для втрати ним громадянства України. Крім того, згідно з законом про державну службу, на таку службу не може вступити особа, яка має громадянство іншої держави, а якщо вона набула громадянство іншої держави, то має бути звільнена. Припинення громадянства України або набуття громадянства іншої держави, згідно з Конституцією України, є підставою і для звільнення судді.

2
А як контролюють, скільки у громадянина України ще громадянств?

Згідно з чинним законодавством, зробити це дуже складно. «Можливості виявити це – крім того, що громадянин в’їжджає на територію України за другим паспортом, – фактично немає», – каже Денис Монастирський.

3
Якщо все-таки стало відомо про ще один паспорт, що тоді?

Президент України може своїм указом затвердити припинення громадянства України. Відповідне подання щодо особи розглядає спершу профільна комісія при президентові. Тут акцент саме на слові «подання» – хтось іще має його зробити. Як зазначає Денис Монастирський, механізм позбавлення громадянства також, м’яко кажучи, недосконалий. Спроба врегулювати це питання є у президентському законопроекті.

4
Що пропонує президент?

Наприклад – детальніше прописати механізм, за яким громадянин України з іще одним громадянством має повідомити про це уповноважені органи і, зрештою, вирішити, який паспорт він собі залишає. «Особа, яка набула громадянство України і подала декларацію про відмову від іноземного громадянства, зобов'язується у місячний строк повернути паспорт іноземної держави до уповноважених органів цієї держави та письмово повідомити у десятиденний строк уповноважений орган України про повернення паспорта іноземної держави», – зокрема йдеться у законопроекті. Також у документі доповнено перелік підстав для втрати громадянства України та перелічено джерела, на основі яких уповноважені органи України можуть з'ясувати, скільки у громадянина паспортів. Крім того, у прикінцевих положеннях ідеться: громадяни України, які на момент набуття чинності законом матимуть паспорт іншої держави, повинні будуть упродовж 6 місяців припинити іноземне громадянство та здати паспорт. Якщо цього зроблено не буде, вони будуть позбавлені українського громадянства.

5
Що кажуть критики президентської ініціативи?

Наприклад, звертають увагу на те, що у разі ухвалення такого закону постраждають кримчани, які після анексії півострова Росією були змушені отримати також російський паспорт. Представник президента у Верховній Раді, депутат Артур Герасимов зазначав, що жителів Криму ці норми закону не стосуватимуться, але у законопроекті на даному етапі ніякі винятки не прописані. Призначити публічні слухання щодо законопроекту закликали президента України Петра Порошенка у Світовому конгресі українців. У СКУ зокрема запитують, чому законопроект охоплює ширше коло осіб, ніж тих, хто перебуває на публічній службі. До широкого обговорення проекту закону закликали й у комітеті Верховної Ради з питань прав людини. Як заявив його голова, депутат Григорій Немиря, на адресу комітету надходять листи, у яких висловлено стурбованість, що ухвалення законопроекту «може ізолювати тих громадян України, які живуть на Донбасі, у Криму, чи вихідців із Західної України, а також тих, хто поїхав до США, Канади чи інших країн». Денис Монастирський у коментарі Радіо Свобода зауважив, що ті країни, які, як і Україна, мають по світу чисельні діаспори, переважно є лояльними у питанні громадянства.