спецпроекти інфографіка новини фото відео
Розсилка Розклад про нас наш кодекс зворотній зв'язок

долучайтеся:

Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

«Євробляхи»: як це відбувається в Україні та ЄС

Державна фіскальна служба за 2,5 роки виписала штрафів на суму понад 205,6 мільйона гривень водіям авто на іноземних номерах. Причиною є порушення митного законодавства, бо водії перевищили дозволені терміни транзиту та тимчасового ввезення таких автівок.

За неофіційною інформацією, кількість автомобілів на «єврономерах» в Україні перевищує півтора мільйона. Влада заявляє, що не має можливості контролювати такі авто, бо вони використовуються в Україні, а зареєстровані в іншій країні, схема їхнього придбання є ухиленням від сплати податків, та й критичне зростання кількості таких автомобілів призводить до знецінювання українських автомобільних номерів.

Акциз же зменшили, чому українці купують «євробляхи»?
Чому «поляки» та «литовці»?
За безцінь в Україну – який сенс?
Що з розмитненням в Європі?
Лазівки в європейських законах теж є, то як їх вирішують?
Утримання авто в Європі : може, краще велосипед?
Акциз же зменшили, чому українці купують «євробляхи»?

У 2016 році акцизні ставки на імпорт автомобілів в Україну дійсно суттєво знизилися.

Якщо популярне до ввезення вживане авто Renaut Megane 2013 року випуску у Литві коштує 4680 євро, то розмитнення його в Україні зараз обійдеться у 1560 євро, тоді як до введення знижок це коштувало б 3907 євро.

Втім, українці воліють купити ще дешевші авто, старші. Та ж сама модель, але 2005 року випуску, продається в Литві за 2042 євро, але імпортувати її в Україну неможливо.

Законодавчо встановлені обмеження: розмитнити в Україні можливо лише автомобілі з екологічним стандартом «Євро-5», які випускаються з 2010 року. Тож законно ввести старші авто неможливо за будь-який кошт.

Українці знаходять лазівки у законодавстві, аби провезти автомобілі на іноземних номерах для постійного користування в Україні, та одночасно вимагають у влади ухвалення нових законів, які полегшать розмитнення і легалізацію.

Опитування: що робити з автівками на іноземних номерах?

Чому «поляки» та «литовці»?

Старі авто стікаються з усієї Європи до Польщі, Латвії та Литви. Якщо загалом у зоні Євросоюзу середній вік авто 10,7 року, то в цих трьох країнах – 16-17 років.

Старші вживані автівки коштують дешево, що приваблює українських покупців. Тож у цих країнах зорганізувались підприємства, які «допомагають» оформити авто для громадян України на компанію (наприклад, литовську), а покупцеві надають довіреність і документи, за якими начебто покупець працює на цю компанію. Це одна зі схем, яку використовують у цій сфері, втім, жодна з них юридично не надає покупцеві права власності на автомобіль.

З метою здешевлення автомобіля деякі фірми намагаються уникнути сплати податків всередині Євросоюзу. Представники латвійської Асоціації автоторговців зазначають, що взагалі 80% вживаних авто в Латвії продаються нелегально. Їх купують в Німеччині, а потім продають від імені фіктивних підприємств, не сплачуючи податок на додану вартість.

Служба державних доходів Латвії виявила кілька схем торгівлі автомобілями через великий інтернет-портал без сплати податків і закрила його. За однією з найбільших схем виявлено близько 700 випадків продажу автомашин, збиток від якої в податковій сфері склав приблизно 500 тисяч євро.

«Пікет на єврономерах»: власники машин із іноземною
реєстрацією протестували в Києві

За безцінь в Україну – який сенс?

Користуватись старим автомобілем в Європі дорожче, ніж придбати новий. З кожним роком екологічний податок для такої машини буде все більшим, як і страхування, без якого неможливо використовувати авто.

В Німеччині одні з найвищих екологічних податків. Близько 1,5-2 тисячі євро на рік може обійтися користування старою автівкою.

В Чехії машину, старшу за 8 років, можна ввезти тільки з інших країн ЄС.

Що з розмитненням в Європі?

В країнах ЄС діють особливі правила щодо користування автівками на реєстрації не своєї країни. Вільно пересуватися країнами ЄС можна протягом 6 місяців без реєстрації та сплати податків. В інакшому випадку – доведеться просто зареєструватися і сплатити податки, які встановлені в цій країні: в середньому в межах 400-600 євро.

У Литві, наприклад, немає податку при перереєстрації автівки і умови користування автомобілем з європейською реєстрацією в країні досить лояльні.

Якщо ви є громадянином країни ЄС і хочете купити машину в іншій країні Євросоюзу, то сплатите (чи повернете собі) різницю у ПДВ в цих країнах.

Митне оформлення для автомобілів з інших країн (поза межами ЄС) разом із ПДВ обійдеться в середньому у 30-40% від вартості транспортного засобу, але слід враховувати, що національні законодавства все ж відрізняються. До того ж в європейських країнах сплачують дорожні податки, податок при реєстрації та екологічні податки.

В будь-якому разі в європейських країнах законодавство побудоване таким чином, що економічно не вигідно ввозити автомобіль з країн, які не входять до ЄС, тим більше, якщо він старий. Таким чином європейський виробник захищений від американського чи японського автопрому.

Однак у 2016 році було імпортовано близько 3 мільйонів автівок: переважно з Туреччини, Японії та Південної Кореї.

Лазівки в європейських законах теж є, то як їх вирішують?

Раніше латвійці часто їздили на авто з литовськими чи естонськими номерами. Пов’язано це з тим, що в Литві й Естонії техогляд проходять раз на два роки, а в Латвії раз на рік, отже, слід щороку платити дорожній податок.

Тож в Латвії дозволили їздити на авто, зареєстрованому в іншій державі, коли за кермом перебуватиме житель Латвії, за сплати мита: за добу – 10 євро, місяць – 250 євро, рік – 1000 євро. Штраф за порушення – до 400 євро. Річна сума мита зрештою робить невигідним постійне використання авто з номерами іншої країни.

Утримання авто в Європі: може, краще велосипед?

У Бельгії кажуть: «Мати авто – це як утримувати хворого члена сім’ї». Чимало витрат припадає на страхування, податок за «перший виїзд на дорогу» для нових авто і щорічний податок, не враховуючи техобслуговування та техогляду.

У деяких країнах податок доведеться сплачувати і в разі, якщо володієте більш ніж одним автомобілем.

Однією з найбільших витрат для власників авто в Європі є страхування. Так, у Чехії обов’язкове страхування цивільної відповідальності, яке одночасно є так званою «зеленою карткою», може коливатись (у перерахунку) від 500 до 800 доларів на рік. Однак в разі автоаварії «зелена картка» значною мірою покриває завдані автомобілю збитки.