Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Програма Олени Ремовської «Деталі» – це відповіді на ваші запитання на тему, почуту в новинах. Як усе почалося? Чому триває? Хто дійові особи? Щочетверга о 20:33. Слухайте, щоби знати більше за інших.
ДЕТАЛІ
Кого стосуватиметься призов-2017?
Марк Андрусяк, начальник управління кадрового забезпечення офіцерським складом Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних сил України
СЛУХАТИ ЕФІР
Кого можуть призвати?
Випускників військових кафедр це також стосується?
Коли розпочнеться?
Скільки буде хвиль?
Скільки планують призвати?
Чому ухвалили рішення про призов?
Чому офіцерів запасу призивають аж на четвертому році бойових дій?
Чи потраплять ті, кого призвуть, в зону бойових дій?
В чому тоді сенс?
На скільки призивають?
Що буде з тими офіцерами запасу, які не хочуть служити?
Кого точно не призвуть?

Призов офіцерів запасу оголосили в Україні. Таким чином у Збройних силах планують доукомплектувати молодший офіцерський склад. Як очікується, призов розпочнеться вже цього місяця. Разом із представником Генштабу ЗСУ, полковником Марком Андрусяком Радіо Свобода відповідає на найпоширеніші запитання по темі.

Кого можуть призвати?

Офіцерів запасу віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, мають вищу освіту не нижче бакалавра та яким присвоєне відповідне первинне військове звання офіцера.

Випускників військових кафедр це також стосується?

Так, відповідно до повідомлення Міністерства оборони.

Коли розпочнеться?

«На сьогодні міністром оборони підписано наказ. Зараз цей наказ перебуває на державній реєстрації в Міністерстві юстиції. Я так прогнозую, що найближчим часом цей наказ буде зареєстровано і Генштаб планує вже протягом червня здійснити такий призов», – розповів Марк Андрусяк

Скільки буде хвиль?

Наразі планується одна хвиля.

Скільки планують призвати?

Марк Андрусяк каже, що кількість офіцерів запасу, яких призвуть, а також перелік військово-облікових спеціальностей, за якими здійснюватиметься призов, буде у додатку до наказу міністра оборони, який нині – на реєстрації у Мін’юсті. Представник Генштабу додає: за останні 7 років з кафедр військової підготовки випустили близько 100 тисяч офіцерів запасу, і, порівняно з цією цифрою, кількість призовників «буде незначною». Призов, за словами Андрусяка, буде рівномірним по всіх регіонах.

За даними речника Генштабу Владислава Селезньова, у червні можуть призвати тисячу офіцерів запасу.

Чому ухвалили рішення про призов?

Про ймовірність призову офіцерів запасу деякі ЗМІ повідомляли ще на початку року, але тоді в Міністерстві оборони не підтверджували цю інформацію. У відомстві зазначали, що рішення залежатиме від двох чинників – кількості контрактників, які звільняться (у січні набув чинності закон, який скасував контракти «до закінчення особливого періоду» і дозволив укласти нові або звільнитися), та показників прийняття на службу за контрактом у добровільному порядку. У Генштабі не кажуть, скільки людей звільнилися завдяки новому закону. «Ми маємо можливість компенсувати це звільнення за рахунок прийняття на військову службу за контрактом, – додає Марк Андрусяк, – і, в принципі, це прийняття йде тими темпами, на які ми розраховували. Але для накопичення навченого ресурсу в запасі, для того, щоб випробувати процедуру призову офіцерів, запровадження такого виду військової служби, ми вирішили на її користь».

Військовий оглядач Олег Жданов вважає, що причина рішення про призов офіцерів запасу – безвихідь. «Через величезний некомплект і прорахунки Генерального штабу в організації кадрової політики, – каже він у коментарі Радіо Свобода. – Протягом цих трьох років ми мали б створити реєстр військовозобов’язаних, ми мали щороку по 2-3 рази збирати офіцерів запасу (якби ми хотіли зробити з них кадровий резерв) на збори, де б вони підвищували свою кваліфікацію. Нині ж це – крик душі: «ваканти» ростуть і їх треба чимось заповнювати».

Чому офіцерів запасу призивають аж на четвертому році бойових дій?

«Законом було передбачено, що такий вид військової служби можна було запроваджувати лише в мирний час, – пояснює Марк Андрусяк. – На початку цього року були внесені зміни в закон про військовий обов’язок і військову службу, яким визначено можливість проведення такого призову і в особливий період».

Чи потраплять ті, кого призвуть, в зону бойових дій?

Ні, очікується, що вони проходитимуть службу в небойових частинах. Якщо ж людина захоче служити в зоні бойових дій, вона може це зробити – в добровільному порядку і після укладення відповідного контракту.

В чому тоді сенс?

«Офіцерів запасу призивають для того, щоби покрити певний некомплект у небойових військових частинах і за рахунок цього здійснити переміщення на первинні посади офіцерів за контрактом у бойові військові частини», – сказав Марк Андрусяк. Він наголошує, що призовники перед призначенням проходитимуть курси перепідготовки тривалістю до трьох місяців, залежно від спеціалізації.

Військовий експерт Олег Жданов ставить під сумнів якість підготовки офіцерів запасу. «Кожен виш вважав своїм обов’язком мати військову кафедру, де збирали гроші. Натомість рівень підготовки таких випускників сумнівний. Ці люди ніколи не були в строю, ніколи не були у складі Збройних сил. Вони зараз за 3 місяці пройдуть «курс молодого бійця», і на них ляже відповідальність за управління особовим складом ЗСУ», – каже оглядач.

На скільки призивають?

На 18 місяців.

Що буде з тими офіцерами запасу, які не хочуть служити?

«До оприлюднення наказу міністра оборони про призов у військових комісаріатах здійснюється попередній виклик військовозобов’язаних офіцерів для проведення їхнього первинного медичного огляду уточнення облікових даних. Якщо офіцер не прибуває, за це передбачена адміністративна відповідальність. Після того, як уже буде наказ, у разі неприбуття за повісткою до військових комісаріатів наступає кримінальна відповідальність», – розповів Марк Андрусяк.

Кого точно не призвуть?

У повідомленні Генштабу можна ознайомитися з повним переліком осіб, які звільняються від призову або мають право на відстрочку.