Доступність посилання

ТОП новини

Путін прибув до Китаю із дводенним візитом


Під час візиту Путін зустрінеться зі своїм китайським колегою Сі Цзіньпіном
Під час візиту Путін зустрінеться зі своїм китайським колегою Сі Цзіньпіном

Російський лідер Володимир Путін прибув до Китаю з дводенним державним візитом на тлі пошуку більшої підтримки Пекіна для воєнних дій РФ в Україні.

Візит Путіна відбувається тоді, коли Росія стала більш економічно залежною від Китаю після повномасштабного вторгнення Москви в Україну.

Під час візиту Путін зустрінеться зі своїм китайським колегою Сі Цзіньпіном.

Це перша поїздка Путіна за кордон після його переобрання в березні. За словами Путіна, Китай він обрав через «безпрецедентно високий рівень стратегічного партнерства між країнами». До багатьох інших країн російський лідер поїхати не може, оскільки в березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт.

Напередодні візиту Путін в інтерв’ю китайським ЗМІ використав китайське формулювання «українська криза», говорячи про повномасштабну війну, яку його країна веде проти України.

Путін позитивно оцінив пропозиції Китаю щодо «врегулювання української кризи». За словами Путіна, цей план міг би бути покладений «в основу політико-дипломатичного процесу, який брав би до уваги стурбованість Росії в галузі безпеки, сприяв встановленню довгострокового і сталого миру».

Читайте також: Перед візитом Путіна до Китаю Держдеп США радить Пекіну перестати підтримувати РФ

Китай, який найчастіше використовує на позначення війни РФ проти України означення «українська криза», неодноразово заявляв про свою нейтральну позицію щодо війни в Україні – на відміну від США, ЄС та інших західних країн, які прямо звинувачують Москву у веденні агресивної війни і запровадили проти Росії численні санкції, а також допомагають Києву зброєю та навчанням військовослужбовців.

Хоча Китай заявляє, що є нейтральною стороною, його критикують за відмову засудити Москву за її повномасштабне вторгнення в Україну. За останні роки Китай і Росія розширили економічне співробітництво і дипломатичні контакти, а після повномасштабного вторгнення в Україну їхнє стратегічне партнерство лише посилилося.

Пекін раніше висунув свій «мирний план» із 12 пунктів із закликом до деескалації й остаточного припинення вогню в Україні. Захід скептично ставиться до пропозицій Китаю щодо політичного врегулювання в Україні. Цей план був значною мірою відхилений Заходом через відмову Китаю засудити Росію за вторгнення до свого суверенного сусіда і через те, що він повторює російські тези, зокрема звинувачення на адресу Заходу в неспровокованому вторгненні.

Форум

XS
SM
MD
LG