Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка США виявила, що Китай різко збільшив продаж обладнання до Росії для її війни проти України


Президент Росії Володимир Путін і президент Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі у Пекіні, Китай, 18 жовтня 2023 року
Президент Росії Володимир Путін і президент Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі у Пекіні, Китай, 18 жовтня 2023 року

Китай різко збільшив продажі Росії верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва, в свою чергу, використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншого озброєння для використання у війні проти України, згідно з оцінкою американської розвідки.

Два високопоставлені чиновники адміністрації Байдена, які обговорили конфіденційні висновки 12 квітня на умовах анонімності, заявили, що у 2023 році близько 90 відсотків російської мікроелектроніки надходило з Китаю. Росія використовує ці технології для виробництва ракет, танків і літаків.

Крім того, як пише АР, майже 70 відсотків російського імпорту верстатів на суму близько 900 мільйонів доларів наприкінці минулого року надійшло з Китаю.

Китайські та російські компанії також працюють над спільним виробництвом безпілотних літальних апаратів у Росії, і китайські компанії, ймовірно, постачають Росії нітроцелюлозу, заявили чиновники.

Читайте також: «Китай не сприйматиме звинувачень і тиску» – Пекін відреагував на претензії щодо співпраці з Росією

Чиновники заявили, що Росія отримала військову оптику для використання в танках і бронетехніці, виготовлених китайськими компаніями iRay Technology і Північнокитайським науково-дослідним інститутом електрооптики, а Китай надав Росії двигуни БПЛА і турбореактивні двигуни для крилатих ракет.

Згідно з даними російської митниці, які проаналізувала організація Free Russia Foundation, яка виступає за розвиток громадянського суспільства, російський імпорт напівпровідників з Китаю підскочив з 200 мільйонів доларів у 2021 році до понад 500 мільйонів доларів у 2022 році.

Останніми роками Росія й Китай активізували контакти, а їхнє стратегічне партнерство лише зміцнилося після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Сполучені Штати Америки і їхні союзники запровадили санкції проти обох країн, зокрема проти Москви за вторгнення в Україну.

Раніше цього місяця генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що альянси Росії з «друзями в Азії» мають наслідки для глобальної безпеки. Зокрема, він зауважив, що Китай також «підтримує військову економіку Росії».

Форум

XS
SM
MD
LG