Доступність посилання

ТОП новини

Чи настала у газових відносинах Києва і Москви доба конструктиву і яка його ціна?


Юлія Жмакіна

Київ – Скільки точно коштуватиме природній газ для України від 1 січня 2009 року – невідомо. Але, принаймні, «зрозумілий порядок формування ціни». Це головний результат, за словами українського Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, переговорів у Києві з главою російського монополіста «Газпрому» Олексієм Міллером. Загальний настрій обох сторін виглядає «оптимістичним». Але оглядачі нині запитують – чи вважати новітній етап переговорів між Україною та Росією про ціну на газ початком доби конструктиву і, зрештою, якою є ціна компромісу у цих переговорах обох сторін?

Візит глави «Газпрому» Олексія Міллера до України – подія (і в цьому експерти єдині) непересічна. Адже зазвичай Київ делегував загони переговірників до Москви, перед цим «Нафтогаз» оприлюднював свої директиви, а у багатоповерхівці зі скла і бетону непідступного ззовні «Газпрому» подавали свої резюме, у яких ціна на газ для України була завжди неочікуваною і «невмотивованою». Принаймні, економічно. Ще у червні той-таки Олексій Міллер з Москви називав орієнтовну ціну на тисячу кубометрів природного газу – 400 доларів, мотивуючи, що вона залежатиме від переговорів із азійськими країнами.

Нині ж все по-іншому. Юлія Тимошенко заявила у середу на засіданні уряду: у Києві з Олексієм Міллером домовились про формулу, за якою обрахують ціну на газ на 2009 рік.

«Ми знайшли підходи до ціноутворення на природний газ на наступний рік. Ми підібрали і модель розрахунку ціни. Зрозуміло, яка концепція, яка філософія формування ціни. Можу сказати, що ми знайшли компроміс щодо концепції формування ціни на наступний рік», – зазначила Прем’єр-міністр.

І жодної конкретики. А от Олексій Міллер прилетів до Києва зі своєю формулою, про що пише одне з українських ділових видань. Математика «Газпрому» така: середня світова ціна за три останні місяці мінус вартість транзиту з урахуванням поступового переходу на європейські ціни. І, порахував пан Міллер, якщо наступного року європейці платитимуть 500 доларів за тисячу кубометрів, то Україні, як не крути, менше 400 доларів не світить.

Буде чи не буде «шок»?

Про поступовий перехід на ринкові ціни говорила і Юлія Тимошенко. Однак, каже, відбудеться це без шоку. За рахунок закачування газу у сховища, який належатиме «Нафтогазу». Це допоможе зберегти нинішню ціну на газ (179 доларів за тисячу кубометрів) на осінь-зиму.

Шок буде, впевнений критик нинішнього уряду, колишній речник Мінпаливенерго Костянтин Бородін. Доба партнерських відносин із Росією закінчилася. У розмові з Радіо Свобода він зауважив, що так мало відомо про переговори Тимошенко з Міллером через те, що Прем’єр-міністр боїться озвучити справжню ціну на газ на 2009 рік.

«Без сумніву, пан Міллер приїхав для того, щоб особисто повідомити Прем’єр-міністра України і керівника держави Віктора Ющенка щодо того, що дійсно ціна на газ з наступного року буде дійсно понад 400 доларів. Просто я думаю, що пані Тимошенко боїться назвати цю ціну українцям тому, що така ціна на газ призведе до чотириразового підвищення комунальних тарифів. Зрозуміло, що виборець на наступних же виборах скаже «ні» тій політичній силі, яка дохазяйнувалася до такого стану речей. Я думаю, що пані Тимошенко намагатиметься уникнути відповідальності і перекласти (її) на плечі своїх наступників», – сказав Костянтин Бородін.

«Це уже прагматичні кроки і нормальні стосунки. Але...»

Натомість інший експерт, керівник енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін позитивно оцінює газові відносини між Україною і Росією за останні півроку. Хоча і підозрює, що багато чого залишилось за лаштунками київських переговорів.

« Це уже прагматичні кроки і нормальні стосунки. Але мені здається, що тут були ще якісь теми, які не були офіційно озвучені. Оскільки візит пана Міллера є досить несподіваним. І мені здається, що він пов’язаний із проблемами у Туркменистані, який,найімовірніше, висуває занадто високу ціну. І можливо, Росія пропонує в обмін на період поступового зростання ціни конкретні варіанти чи то експорту до Європи, чи то створення спільного підприємства. Треба почекати. Можливо, уряд пізніше озвучить це», – зазначив Володимир Саприкін.

Наразі незадоволених після київських переговорів немає. Порадів за них і Президент України Віктор Ющенко. Під час його зустрічі із Олексієм Міллером кілька разів пролунало слово «конструктив». Чи викреслили з газової формули політику і чи готова українська влада сама до цього та до ринкового ціноутворення, експерти висловлюють сумніви. Але не полишають надії.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG