Доступність посилання

ТОП новини

Москва переконує, що вивела війська з Грузії. Захід сумнівається...


Російське міністерство оборони повідомляє, що «міністр Анатолій Сердюков доповів головнокомандувачу Дмитру Медведєву про закінчення виведення війська з території Грузії».

У повідомленні міністерства оборони Росії мовиться, що виведення військ відбулося без затримки та інцидентів, що розпочалося функціонування «спеціальних пропускних пунктів у зоні безпеки».

Раніше сьогодні заступник командувача генерального штабу Росії Анатолій Ноговіцин повідомив, що російські війська залишаться навколо сепаратистських регіонів Південної Осетії та Абхазії.

«На абхазькому напрямку російський миротворчий контингент продовжує виконувати завдання в зоні відповідальності, забезпечує безпеку цивільного населення. Сьогодні о 8 годині почали встановлювати додаткові миротворчі спостережні пункти. У найближчий час має бути виставлено ще 18, так само на абхазькому напрямку, як і на південооосетинському, в тому числі по північному берегу ріки Інґурі», – заявив Ноговіцин.

Однак речник міністерства оборони Грузії Шота Утіашвілі заявив, що російські війська продовжують утримувати позиції на заході країни. За його словами, російські війська залишаються в місті Сенакі та у порту Поті.

Пентагон також заявив, що не було чітких ознак виведення російського війська.

Президент Грузії Михеїл Саакашвілі заявив, що Грузія ніколи не дозволить існування «буферних зон» на своїй території.

За угодою про припинення вогню, російські війська мають повернутися на позиції, на яких вони були до 7 серпня, тобто до початку конфлікту з Грузією.

Росія виходить з Грузії, але залишиться в «буферній зоні» на грузинській території
Тричі обіцяне виведення російських військ із Грузії нарешті почалося. Однак російські пропускні пункти всередині Грузії все ще діють, попри те, що росіяни обіцяли їх розібрати до кінця п’ятниці. Росіяни не виходять повністю з Грузії, вони відступають до так званих буферних зон навколо Південної Осетії та Абхазії.
Росія стверджує, що планує бути постійно присутньою в Грузії, приблизно 2,000 військових мають бути миротворцями у буферних зонах. Грузія відкидає такі плани і вважає це анексією своєї території.
Кореспондент грузинської служби Радіо Свобода Ґоґа Апціаурі повідомляє, що всі пропускні пункти навколо Ґорі демонтовані і в місті вже немає танків чи бронетранспортерів. Надходять повідомлення, що росіяни покинули містечко Іґоеті, яке розташоване всього за 30 кілометрів від грузинської столиці.
Заступник керівника російського генерального штабу генерал Анатолій Ноґовіцин заявив, що все відбувається за планом, і підтвердив виведення російського контингенту до кінця сьогоднішнього дня: «В рамках відомих вам меж відповідальності, про що ви вже знаєте, ми про це говоримо вже 2 дні, і всі знають, про які кордони йдеться».
Росіяни відходять, щоб залишитися
Генерал Ноґовіцин також повідомив, що росіяни розташовують нові пропускні пункти на кордоні з Південною Осетією та Абхазією, а також біля грузинського військового летовища біля місті Сенакі.
Захід засудив затягнуту присутність російських військ на грузинській території і останніх кілька днів постійно закликав Росію покинути Грузію якомога швидше.
Виїжджаючи з Ґорі, деякі російські солдати розповідали, що повертаються до Цхінвалі.
Попри те, що російські війська, хоча повільно, але покидають певну частину грузинської території, вони все ж таки залишаються в чорноморському порту Поті та на території стратегічного залізничного вузла в Сенакі.
Незважаючи на заклики Заходу визнавати територіальну цілісність Грузії, Росія стверджує, що має право на миротворчу присутність у розширеній зоні безпеки навколо обох сепаратистських регіонів.
Про буферну зону, в якій має залишитися 2,000 російських військових, не було мови в документі щодо припинення вогню. Отож Росія продовжує диктувати свої власні правила гри, тепер уже і на грузинській території.

XS
SM
MD
LG