Доступність посилання

ТОП новини

Трудова міграція в Європі


Київ – Населення Європи не перевищує десяти відсотків від населення планети, але серед 95 мільйонів трудових мігрантів світу більше від половини намагається «осісти» саме на європейському континенті. Це пояснюється економічним і соціальним добробутом, політичною та фінансовою стабільністю, а також зростаючим попитом на робочу силу у межах Європейського Союзу. Це змушує європейців переглянути свою міграційну політику, про що домовились учасники 8-ї Європейської міністерської конференції з питань міграції, яка 4–5 вересня працювала у Києві. Чому саме Київ став центром цього представницького заходу і яким є внесок України у міграційні процеси Європи?

За даними Ради Європи, від трьох до п`яти мільйонів українців працюють у державах Євросоюзу, найбільше їх знаходять роботу в Польщі, Португалії, Іспанії, Італії, Чехії. Щоправда, внаслідок економічного застою в окремих державах ЄС, спостерігається і вельми своєрідний процес, який комісар з прав людини Ради Європи Томас Хаммарберґ назвав «міграцією у середовищі трудових мігрантів»: ідеться про переїзд, наприклад, українських заробітчан із Португалії до Іспанії – держави, більш перспективної нині у сенсі економічного розвитку. Або ж зменшення кількості трудових мігрантів з Латвії та Литви до Ірландії й Великобританії – внаслідок економічного підйому у рідних країнах.

Експерт Міжнародної організації з міграції Ґіорґі Ґіґаурі в інтерв`ю Радіо Свобода відзначив, що сучасна трудова міграція в Європі має сезонний характер: «Існує своєрідний графік, який стосується українських трудових мігрантів: люди їдуть на сезонні роботи, що тривають від кількох місяців до двох – трьох років. У Греції та Іспанії влітку українці збирають фрукти та овочі; у Польщі та Росії українці по кілька років будують житло і дороги. У кожній з європейських країн, яка приймає офіційних мігрантів, існує своя специфіка».

Тіньовий ринок праці потребує робочої сили

«Головним болем» для ЄС є нелегальні мігранти, які заповнюють тіньовий ринок праці. Таких людей чимало і серед українських заробітчан, і серед мігрантів, які «осідають» в Україні, працюючи на нелегальних шахтах Донбасу, на базарах і будівництвах у великих містах.

Віце-прем`єр-міністр Григорій Немиря зазначив: «Трудова міграція є однією з основних складових у сфері зайнятості населення і реалізується через формування сучасного, мобільного внутрішнього ринку. Важливим механізмом регулювання трудових міграцій є укладання двосторонніх міждержавних та міжурядових договорів про працевлаштування. Сьогодні в Україні для координації зусиль влади у міграційній сфері створена Міжвідомча комісія з питань міграції».

Створити загальну європейську політику управління міграційними процесами, зробити прозорим європейський ринок праці, подолати бюрократичні перепони для легалізації трудових мігрантів – ці завдання поставив перед учасниками київської Міністерської конференції час нинішній. І, як стверджують експерти Ради Європи, без консолідованих зусиль очікувати на позитивні результати у міграційній сфері неможливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG