Доступність посилання

ТОП новини

ЄС залишає для України лише щілину у дверях (європейська преса)


Прага – Низка європейських видань у вівторок уже передбачала, що отримає Україна внаслідок саміту ЄС – Україна в Парижі. Більшість газет іще напередодні саміту сходилася на тому, що прориву в стосунках між Брюсселем та Києвом у французькій столиці очікувати було не слід. У відповідь на запит України про заповнення того східноєвропейського вакууму безпеки, яким вона є в умовах агресивності Росії, Брюссель лише вичікує і дає нечіткі обіцянки, писали газети про можливі наслідки саміту ЄС – Україна в Парижі. Хоча оглядачі не виключають, що нова посилена угода про співпрацю за рік дасть добрі плоди і для Києва, і для ЄС.

Німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» вважає, що у Європі не готові позитивно відповісти під час саміту ЄС – Україна в Парижі на оборонні ініціативи з Києва, які лунають і з боку Президента, і з боку Прем’єр-міністра. Ця газета також вважає, що сторона Тимошенко мала «перебільшене уявлення про конкретні можливості і наповнення європейської оборонної ініціативи», коли пропонувала участь України у цьому лише, на жаль, проекті Європи. «Франкфуртер Альґемайне» все ж сподівається, що нова посилена угода між ЄС та Україною стане доброю основою для створення «глибокої і широкої» зони вільної торгівлі між Києвом і Брюсселем, яка за рік дасть добрі плоди та «зближення у майбутньому України з ЄС на зразок того, як це сталося зі Швейцарією і Норвегією».

Австрійська «Ді Прессе» констатує, що у Парижі ЄС не поспішає широко відчиняти двері для України і «перспективи вступу Києва до ЄС на горизонті поки що не видно». Австрійське видання наголошує, що у Парижі «ЄС залишає для України лише щілину у своїх дверях», і «детальних рішень щодо цього у вівторок не очікується».

«Файненшел Таймз» публікує статтю відомого експерта з проблем Росії і східної Європи, Ґідеона Рахмана, який вважає, що саме чітка перспектива вступу до ЄС зараз вкрай необхідна не лише Україні й Грузії, але й самій Європі. І це, на думку Рахмана, дасть можливість « зберегти не просто демократію та незалежність України і Грузії, а й надію на відвернення Росії зі шляху авторитаризму».

Інший оглядач «Файненшел Таймз», Чарлз Кловер, також переконаний, що демократичний досвід України відмінний від російського «авторитарного нахилу» і ближчий до Заходу. Цей автор нагадує на сторінках лондонського видання слова американського фахівця з питань безпеки Збіґнєва Бжезинського, що «без України Росія ніколи не зможе бути євразійською імперією».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG