Доступність посилання

ТОП новини

Реанімація чи кінець: Коаліційний час «Ч» підходить


Із архіву: Юлія Тимошенко і В’ячеслав Кириленко оголошують про створення демократичної коаліції 17 жовтня 2007 року
Із архіву: Юлія Тимошенко і В’ячеслав Кириленко оголошують про створення демократичної коаліції 17 жовтня 2007 року

Київ – Чи буде реанімована коаліція між Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною – Народною самообороною»? Чи вдасться сторонам досягти компромісу? У НУНС заявили: якщо до понеділка домовитися не вдасться, ця політична сила піде в опозицію.

У Блоку Юлії Тимошенко залишається три дні для реанімації нинішньої коаліції. Якщо ж ні, «Наша Україна – Народна самооборона» піде в опозицію, каже лідер НУНС В’ячеслав Кириленко.

«Ми свій вибір зробили. У БЮТ залишається 2 юридично, а фактично 4 дні для того, щоб ухвалити рішення про збереження коаліції демократичних сил. Коли сплине 4 дні, БЮТ остаточно знищить коаліцію демократичних сил. Це буде для нас сигнал для інших дій, до переходу в парламентську опозицію, до певних висновків, але це буде потім. А зараз нам би не хотілося думати про це, і ми ще раз закликаємо наших партнерів погодити всі питання, які нас роз’єднали, і вийти зі спільною позицією на найближче пленарне засідання», – наголосив В’ячеслав Кириленко.

Раніше представники «Нашої України – Народної самооборони» заявляли, що обов’язковою умовою їхнього повернення до коаліції з Блоком Юлії Тимошенко є ухвалення спільної заяви щодо подій на Кавказі та скасування законів, ухвалених минулого тижня БЮТ спільно з Партією регіонів.

Не було виходу – нема повернення

А Юлія Тимошенко зазначала, що її політична сила не голосуватиме за зміну законів. Що ж стосується спільної заяви щодо Грузії, то у БЮТ кажуть, що підтримують територіальну цілісність цієї країни, проте виступають проти втягування України у військові конфлікти, офіційних же заяв уникають.

При цьому бютівці зазначають, що вони з коаліції не виходили. «Не ми повинні повертатися, а вони повинні повернутися до коаліції. Ми закликаємо Президента дати команду своїм депутатам [повернутися до коаліції], адже він почесний голова партії «Наша Україна». І вони як за його командою вийшли, так і мають повернутися», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода бютівець Олег Ляшко.

Якщо до кінця тижня коаліція між БЮТ та НУНС не буде відновлена або ж не буде створений новий формат більшості, у Президента з’явиться можливість упродовж 30-денного терміну розпустити Верховну Раду.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG