Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд: Коаліцію у парламенті можуть формувати виключно фракції


Про це йдеться в сьогоднішньому рішенні Конституційного Суду України у справі за поданням 105 народних депутатів, котрі ще в серпні звернулися з проханням пояснити, як діє і припиняє діяльність коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді.

Зокрема, КСУ дійшов висновку, що словосполучення «коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді», що міститься у 83 статті Конституції України, слід розуміти як сформоване на встановлених Конституцією засадах об’єднання за результатами виборів кількох депутатських фракцій, кількість народних депутатів в яких становить більшість складу Верховної Ради.

Водночас Конституційний Суд припинив провадження у справі в частині подання щодо офіційного тлумачення словосполучення «припинення діяльності коаліції депутатських фракцій» через «непідвідомчість Конституційному Суду питань, порушених у цьому питанні».

У мотивувальній частині суд наголосив, що фракції парламенту є визначальними у формуванні коаліції у Верховній Раді.

Вимога щодо сукупної чисельності народних депутатів України, які у складі депутатських фракцій формують коаліцію депутатських фракцій, стосується як моменту формування коаліції, так і всього періоду його діяльності.

«Таким чином, до складу коаліції депутатських фракцій можуть увійти лише ті народні депутати, які є у складі депутатських фракцій, що сформували коаліцію», – сказано в рішенні Конституційного Суду.

********
Партія регіонів закликала Голову Верховної Ради Арсенія Яценюка оголосити в парламенті про фактичний розпад коаліції, після того як 6 червня депутати Ігор Рибаков й Юрій Бут повідомили про рішення вийти зі складу коаліції, й чисельність коаліції скоротилася до 225 депутатів, у той час як парламентська більшість має включати мінімум 226 депутатів.

16 вересня у Верховній Раді розпалася коаліція фракцій Блоку Юлії Тимошенко й Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» через вихід із її фракції НУНС.



ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG