Доступність посилання

ТОП новини

Польща завершує «розрахунки» з епохою комунізму


Генерал Войцех Ярузельський виступає на телебаченні 13 грудня 1981 року. Читає указ про встановлення у Польщі воєнного стану.
Генерал Войцех Ярузельський виступає на телебаченні 13 грудня 1981 року. Читає указ про встановлення у Польщі воєнного стану.

Варшава – У Польщі за 18 років від падіння комунізму відбулось багато змін. Реабілітували репресованих, внесли зміни до підручників з історії 20 століття, розсекретили архіви, з монументів скинули комуністичних ідолів. На думку лідерів країни, настав час переглянути й умови комфортабельного та вигідного життям колишніх співробітників комуністичних спецслужб та партійних лідерів Народної Польщі. Як реалізувати цю ідею?

У середу парламентська фракція владної у Польщі партії «Громадянська платформа» подала на розгляд сейму законопроект про ліквідацію системи спеціального пенсійного забезпечення для колишніх співробітників спецслужб та лідерів комуністичної партії. Законопроект стосується 35 тисяч осіб.

Оскільки влада та опозиція налаштовані на те, щоб якнайшвидше проголосувати цей законопроект, оглядачі вважають, що він може стати чинним уже від наступного року.

Коментуючи потребу ухвалення сеймом такого закону, лідер парламентської фракції владної партії «Громадянська платформа» Збіґнєв Хлєбовський зазначив: «Сподіваюся, що нарешті, після 18 років, закриємо цей гіркий розділ історії. Люди, що заганяли до в’язниць поляків, які боролись за свободу та демократію, повинні відчути, що для них нарешті настала історична справедливість».

Для декого – не більше 250 доларів

Якщо закон буде ухвалений, то впродовж наступного року адміністративним шляхом скорочуватимуть розмір пенсій колишнім співробітникам комуністичних спецслужб. Кожна людина, яка отримає меншу пенсію, матиме право скласти судову скаргу на таке рішення.

Цей закон також стосуватиметься колишніх партійних державних лідерів Народної Польщі, зокрема колишнього президента, генерала Войцеха Ярузельського. Нині Ярузельський щомісяця отримує пенсію в розмірі близько 4 тисяч доларів. Після реформи пенсійної системи колишній перший секретар ЦК Компартії отримає близько 1200 доларів.

А генерали колишніх спецслужб невдовзі у своєму гаманці матимуть менше тисячі доларів, офіцери – близько 400 доларів. Колишній рядовий співробітник комуністичних правоохоронних органів може сподіватись, що кожного місяця отримає не більше 250 доларів, що дорівнює найменшій нині передбаченій польським законом пенсії.

Лідери посткомуністичної партії Союз демократичної лівиці називають такий законопроект проявом реваншизму та політичною помстою.

Колишні співробітники комуністичних органів безпеки засмучені. Один із них, на ім’я Вольдемар, сказав Радіо Свобода: «Усе це явно несправедливо. На мою думку, закон можна застосувати до тих, що колись допустились порушення законодавства. Вважаю, що більшість колишніх співробітників органів безпеки працювали чесно».

Реформу пенсійної системи для колишніх співробітників безпеки підтримує колишній лідер профспілки «Солідарність», перший президент незалежної Польщі Лех Валенса.

Прислухались до голосу звичайних пенсіонерів

Пересічні польські пенсіонери до реформи, запропонованої політичними лідерами країни, ставляться позитивно. Більшість із них роками відчувають прикрість за те, що «кати» отримують пенсію вдесятеро більшу, ніж їхні жертви.

«Була несправедливість. Але хто прислуховувався до слів пенсіонерів? Це тому, що пенсіонерів ніхто не поважає», – каже пенсіонер пан Казімєж.

Лідери як урядово-парламентської коаліції, так і опозиції наголошують на тому, що реформа пенсійної системи забезпечить не лише заощадження державного бюджету, а й спричиниться до «сплати історичних боргів», що їх мають перед суспільством колишні комуністичні лідери.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG