Доступність посилання

ТОП новини

Іще 2 країни визнали Косово


Уряди Чорногорії та Македонії офіційно визнали Косово. Це значить, що, крім Сербії та Боснії й Герцеґовини, всі колишні югославські республіки визнали Косово як незалежну державу.

Сербія сердито відреагувала на визнання Косово Чорногорією та Македонією і заявила, що на знак протесту видворяє македонського посла. Міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич назвав цей крок виправданим і додав, що «країни регіону мають особливі зобов’язання зберігати мир і стабільність на Балканах».

Раніше Сербія повідомила, що повертає своїх послів до Сполучених Штатів та інших країн, які розсердили Сербію, визнавши Косово незалежною країною. Свого часу Сербія на знак дипломатичного протесту відкликала багато своїх послів із країн, які підтримали косовську незалежність, вважаючи цю підтримку нелегальною.

На сьогоднішній день рівно 50 країн-членів ООН визнали незалежність Косова. Однак решта 142 країни-члени ООН Косово поки що не визнали. Серед них також є Україна.

Міністр закордонних справ Македонії Антоніо Мілососкі заявив, що його уряд затвердив рішення визнати Косово після того, як його значною більшістю підтримав македонський парламент. Обидва рішення були ухвалені в пізні вечірні години в четвер.

За кілька годин до того так само вирішив уряд Чорногорії, повідомив міністр закордонних справ цієї країни Мілан Рочан.

Прем’єр Косова привітав рішення Македонії та Чорногорії

І Македонія, і Чорногорія були свого часу союзними республіками в складі колишньої федеративної Югославії. Чорногорія залишалася разом із Сербією в скороченій Югославії до 2003 року, коли замість Югославії створили міждержавний союз Сербії і Чорногорії. 2006-го, після референдуму про незалежність Чорногорії, вони остаточно стали окремими державами.

Нині і Чорногорія, і Македонія хочуть стати членами і Європейського Союзу, і НАТО.

Прем’єр-міністр Республіки Косово Хашім Тачі, виступаючи в косовській столиці Приштині, привітав визнання його країни Македонією та Чорногорією.

«Рішення Македонії та Чорногорії визнати Косово як державу зміцнить мир, стабільність та співпрацю в регіоні, а також полегшить інтеграцію наших країн до Європейського Союзу та НАТО», – заявив він.

Сербія, як визначено в її Конституції, далі визнає Косово і Метохію за автономний край у своєму складі.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG