Доступність посилання

ТОП новини

Кримська влада не хоче відключення російських телеканалів із кабельних мереж


Члени Постійної комісії зі ЗМІ Верховної Ради Криму
Члени Постійної комісії зі ЗМІ Верховної Ради Криму

Сімферополь – Кримський парламент захищатиме права російськомовних громадян від намірів Національної ради з телебачення і радіомовлення вилучити з кабельних мереж неадаптовані до українського законодавства російські телеканали. Про це у понеділок у Сімферополі заявив голова Постійної комісії із засобів масової інформації Верховної Ради Криму Григорій Іоффе. За його словами, кримська влада діятиме лише у правовому полі України. Водночас деякі кримські депутати уже закликали до радикальних дій, у випадку, якщо оператори кабельного телебачення виконають вимогу Нацради.

Пропозицій боротьби з рішенням Раціональної ради з телерадіомовлення кримські депутати висувають багато. Починаючи з оголошення членів Національної ради з телебачення і радіомовлення України персонами нон-грата на території Криму – це придумав віце-спікер Михайло Бахарєв, чи з припинення відрахування податків до Державного бюджету, як це запропонував зробити член президії парламенту Криму Валерій Іванов.

Перевірити на конституційність

Тим часом кримський спікер Анатолій Гриценко дав доручення секретаріату і депутатським комісіям підготувати подання до Конституційного суду на останню Редакцію закону про телебачення і радіомовлення, де є посилання на Конвенцію про транскордонне телерадіомовлення, і на яку посилається у своїх рішеннях Нацрада з телерадіомовлення.

Своїм рішенням від 1 жовтня вона зобов`язала кабельних операторів припинити ретрансляцію неадаптованих до законодавства України програм іноземних телеканалів, котрими є переважно російські канали. У Верховній Раді Криму це розцінили як політичний крок, але боротися з ним вирішили правовим шляхом. За словами Григорія Іоффе, у парламенту автономії немає юридичних підстав звертатися до Конституційного Суду стосовно самої Нацради. Але до адміністративних судів можуть звертатися самі оператори, провайдери кабельних мереж.

Водночас, депутати кримського парламенту мають намір звернутися до Конституційного Суду України з тим, щоб він «провів експертизу, чи конституційним є згадування в українському законі Європейської конвенції, котра не є суб’єктом українського законодавства і не ратифікована в Україні», – сказав Григорій Іоффе, голова Постійної комісії із засобів масової інформації Верховної Ради Криму, яка вже почала готувати таке подання.

Політичним чи правовим шляхом?

А вже заступник Іоффе в Постійній комісії Лариса Копаєнко спершу погодилася зі своїм колегою, але потім закликала до радикальніших дій. «Нам треба судитися, мітингувати, протестувати, але мовчати вже досить!», – заявила вона. Григорій Іоффе після цього був змушений ще раз наголосити, що Верховна Рада АРК діятиме лише правовим шляхом.

Президент Асоціації працівників телеінформаційних мереж Криму Павло Яковлєв підтвердив, що таки звернеться до суду, але також запропонував винести цей конфлікт на рівень Всеукраїнської асоціації кабельників і «йти єдиним фронтом».

Місцеві оглядачі вказують на економічне коріння цього конфлікту і прогнозують, що проросійські сили півострова скористаються цим рішенням Нацради, особливо в умовах передвиборної кампанії, що фактично уже розпочалася. Підтвердження цього – заяви лідера Партії регіонів Віктора Януковича, які він зробив минулого тижня у Сімферополі. Він різко критикував рішення Нацради з телерадіомовлення і звинуватив «помаранчеву» владу у продовженні «насильницької українізації» російськомовного населення України.

(Сімферополь – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG