Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила в першому читанні антикризовий проект Ющенка


Парламент ухвалив у першому читанні проект першочергових антикризових заходiв, запропонований Президентом Віктором Ющенком.

«За» проголосували 248 депутатiв при необхідних 226.

Ухвалення законопроекту підтримали 156 депутатів від БЮТ, 72 – від НУНС, 18 – від Блоку Литвина і двоє депутатів від Партії регіонів. Фракція КПУ не дала за цей законопроект жодного голосу.

Згідно з ухваленим рішенням, до другого читання профільний комітет парламенту має врахувати пропозиції альтернативних законопроектів.

При цьому 245-ма голосами народних депутатів ухвалене рішення розглянути цей законопроект у другому читанні завтра, 30 жовтня.

Схвалений законопроект передбачає створення в державному бюджеті стабілізаційного фонду за рахунок надходжень від приватизації державного майна, перевиконання дохідної частини держбюджету й коштів, притягнутих від розміщення державних цінних паперів, для підтримки банків і бізнесу.

Законопроект також передбачає збільшення статутного капіталу Державного експортно-імпортного банку (Укрексімбанк) на 1 мільярд гривень за рахунок державного бюджету для викупу частини акцій Промінвестбанку.

Законопроект також передбачає надання Національному банку права введення вимоги із продажу частини валютного виторгу експортерами на міжбанківському валютному ринку.

Крім того, передбачено дозвіл Кабінету Міністрів надавати в 2008 році державні гарантії з кредитів міжнародних фінансових організацій на суму 40 мільярдів гривень.

Документ також передбачає, що уряд у 2008 може одержувати позики від міжнародних фінансових організацій на реалізацію проектів економічного й соціального розвитку обсягом до 10 мільярдів гривень.

Передбачено дозволити Міністерству фінансів здійснювати внутрішні позики, номіновані в іноземній валюті.

Законопроект також передбачає збільшення ресурсів Фонду гарантування внесків за рахунок 25% прибутку Національного банку; заборону на період до 2011 року банкам, що порушують нормативні вимоги НБУ, розподіляти прибуток і виплачувати дивіденди; дозвіл уряду поповнювати в 2008 році статутні капітали держбанків за рахунок надпланових державних позик і придбати акції банків в обмін на держоблігації.

Законопроект, крім того, дозволяє аграріям акумулювати кошти податку на додану вартість для своїх потреб.

При цьому законопроект відкладає підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму з 2009 до 2011 року.

На думку Секретаріату Президента, ухвалення парламентом запропонованого Президентом Віктором Ющенком мінімального пакета першочергових заходів, що базується на досвіді інших держав і пропозиціях депутатів Верховної Ради, дозволить мінімізувати для України наслідки світової фінансової кризи.

Напередодні ниньошнього голосування у Верховні Раді уряд зняв свій антикризовий законопроект на користь президентського.

Юлія Тимошенко під час виступу у Верховній Раді. 29 жовтня 2008 р.
Прем'єр-міністр Юлiя Тимошенко закликала Верховну Раду проголосувати за президентський законопроект, спрямований на боротьбу з наслiдками свiтової кризи, погодившись зняти з розгляду урядовий проект.

«Ми цілком і повністю поділяємо президентський законопроект, підтримуємо його. Наша фракція віддасть всі 156 голосів за цей законопроект, і ми готові далі його виконувати», – заявила Прем’єр на засiданнi Верховної Ради.

Свою позицію Тимошенко мотивувала тим, що в президентському законопроекті враховані практично всі пропозиції уряду.

********
Парламент закрився до завтра

Перед закриттям сьогоднішнього засідання Верховної Ради депутати внесли до порядку денного законопроект, що стосується внесення змін до державного бюджету на 2008 рік у частині мінімізації наслідків світової фінансової кризи, фінансування пенсій і проведення позачергових місцевих виборів.

За словами спікера Арсенія Яценюка, цей документ, а також законопроект Кабінету Міністрів про зміну держбюджету-2008 розглянуть на засіданні 30 жовтня.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG