Доступність посилання

ТОП новини

Польща відзначає 90-ту річницю відновлення незалежності


Президент Польщі Лех Качинський
Президент Польщі Лех Качинський

Варшава – Сьогодні Польща на державному рівні відзначає свято Дня Незалежності. Оскільки цього року виповнюється 90-та річниця відновлення польської державності, відзначення відбуватиметься масштабно та урочисто. Учасниками заходів будуть лідери 16-ти країн світу, між ними президент України Віктор Ющенко.

Рівно о 12-ій годині сьогодні на головній площі Варшави покладанням вінків біля пам’ятника Невідомому солдатові на державному рівні почнеться відзначення Дня Незалежності Польщі. На почесній трибуні учасників військового параду привітають керівники польської держави: президент Лех Качинський, прем’єр Дональд Туск, представники парламенту та гості.

Однак найбільш резонансною подією свята Незалежності Польщі має бути гала-концерт та бал у залах Великого театру, котрий з приводу свята проводить президент Лех Качинський. До участі запрошені близько 800 учасників. До Варшави прибувають президент України Віктор Ющенко, президенти балтійських країн, Грузії, Сербії, Словаччини, Угорщини, Словенії, Афганістану, Македонії. Канцлер Німеччини Ангела Меркель не буде на гала-концерті, вона лише братиме участь в офіційній частині святкувань біля могили Невідомого солдата.
Великий відсутній – колишній президент, лідер «Солідарності», лауреат Нобелівської премії Лех Валенса


Подив, і не лише серед польських правлячих кіл, викликав список гостей, запрошених президентом Лехом Качинським до участі у гала-концерті та балі. Серед запрошених нема колишнього президента, лауреата Нобелівської премії миру Леха Валенси. Колишній президент Олександр Квасневський, який запрошення отримав, розкритикував факт відсутності на святі незалежності Польщі колишнього лідера профспілки «Солідарність».

Через політичне протистояння між урядом та президентом від участі у торжествах, організованих Лехом Качинським, відмовились прем’єр Дональд Туск та низка інших представників уряду. Єдиним міністром, що у Великому театрі представлятиме уряд, буде Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі.

Упродовж цього тижня у всій Польщі проводитимуться покази військової техніки, паради, історичні семінари, концерти.

За найновішими опитуваннями громадської думки, понад 70 відсотків громадян гордяться тим, що є поляками. Вони також заявили, що готові віддати життя за батьківщину.

Свято Незалежності Польщі встановлене в пам’ять про події 11 листопада 1918 року, коли головнокомандувача Польських легіонів Юзефа Пілсудського звільнили з німецької в’язниці у Маґдебурзі. Пілсудський згодом очолив нову польську владу.

Мало хто навіть у Польщі знає про могилу Невідомого солдата у Варшаві. Там поховане тіло невідомого польського вояка-учасника польсько-українського протистояння за Львів у 1918 році.

(Варшава Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG