Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичний саміт у Баку: погляд з Києва


Напередодні саміту Президент Віктор Ющенко зустрівся в Баку з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. 13 листопада 2008
Напередодні саміту Президент Віктор Ющенко зустрівся в Баку з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. 13 листопада 2008

Київ – Як уникнути надмірної політизації питання купівлі-продажу і транспортування енергоносіїв, сьогодні у Баку з’ясовуватимуть президенти України, Азербайджану, Грузії, країн Балтії. Про це йтиметься на Четвертому саміті з питань енергетичної безпеки, що їх започатковано весною 2007 року під час бізнес- саміту у Кракові.

Півтора року тому у Кракові на зустрічі президентів регіону «нової Європи», України і Грузії одним з головних питань було, як зменшити залежність європейців від російських енергоносіїв. Адже ні для кого не було секретом, що Росія занадто політизує економічну, по суті, проблему продажу і транзиту енергоносіїв.

«Саме у рамках Краківської ініціативи є спроба знайти адекватні відповіді у контексті пошуку справедливого балансу інтересів між постачальниками, споживачами і транзитерами енергоресурсів. Україна тут грає ключову роль на євразійському просторі», – каже спеціальний представник Президента України Богдан Соколовський.
Нафтогон «Одеса – Броди»


Нині, за умов глобальної фінансової кризи, питання забезпечення національних економік ресурсами набуває особливої ваги. Його і дискутуватимуть учасники енергетичного самміту у Баку, при цьому, як стверджує пан Соколовський, ідеться про пошук розумних пропозицій для росіян і про можливості транспортування в Європу енергоресурсів з Азійсько-Каспійського регіону.

Ростислав Павленко, експерт школи політ-аналітики Києво-Могилянської академії, сподівається, що учасники нинішнього саміту від декларацій про наміри перейдуть до конкретних справ, серед яких - «реанімація» проекту нафтогону «Одеса – Броди – Плоцьк».

«Тут питання до українського уряду, оскільки, на жаль, влітку певні мотиви керівництва уряду перешкодили реалізації уже готового проекту. Але будемо сподіватись, що у контексті і саміту, і нових умов, які пов’язані зі світовою фінансовою кризою, і з ситуацією на ринках вистачить державної мудрості цього разу дати хід цьому проекту», – зазначив Ростислав Павленко.

А за даними посольства Азербайджану, у Баку фахівці пророблятимуть і бізнес-проект зі створення енергетичного коридору з Каспію через Чорне море до країн Балтії. За словами посла Талята Алієва у здійсненні цього проекту зацікавлені і постачальники, і споживачі, і транзитери енергоресурсів.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG