Доступність посилання

ТОП новини

ЄС зближує позиції з Росією


Ніцца – На саміті Росія – ЄС у французькій Ніцці офіційно дали «зелене світло» продовженню переговорів щодо нової партнерської угоди. Президент Росії Дмитро Медведєв використав цю нагоду, щоб іще раз заявити про непохитну позицію Москви стосовно визнаної нею «незалежності» Південної Осетії та Абхазії. Він також знову закликав до створення нової системи безпеки на континенті. Односторонні рішення не поліпшують європейської безпеки, заявив Медведєв. Також на саміті у Ніцці Євросоюз заручився підтримкою Москви перед вильотом до Вашингтону на міжнародний форум, присвячений проблемам світових фінансів.

«Ми не були прибічниками паузи у підготовці нової стратегічної угоди між ЄС та Росією і раді, що вона нарешті подолана», – заявив російський президент Дмитро Медведєв.
А президент Франції, що наразі головує у Євросоюзі, Ніколя Саркозі заявив, що діалог не є ознакою слабкості, а якраз навпаки.
Він зазначив, що ці переговори ніколи не були припинені, а лише перенесені.
Тому президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу офіційно заявив, що Євросоюз та Росія вирішили продовжувати переговори, хоча наразі важко говорити про можливу дату підписання стратегічної угоди.
«Погрози нічого нікому не принесуть» – Саркозі
На нинішньому саміті багато говорилося про конфлікт на Кавказі, і Ніколя Саркозі не переставав нагадувати, що саме він виконав роль посередника у припиненні вогню.
Поміж іншим, французький президент зробив критичний випад у бік Америки, натякнувши на доставку американської гуманітарної допомоги до Грузії після війни кораблями військово-морських сил США: «Я не бачу, що принесли хвилювання на сусідньому морі, які влаштували військові кораблі».
Водночас Саркозі висловив свою незгоду з теперішніми обмінами погрозами щодо встановлення на кордонах ЄС американських протиракетних установок та російських ракетних систем «Іскандер» із іншого боку кордону.
«Ми можемо продовжувати обмін погрозами між Росією та Європою протиракетними щитами, військовими кораблями і таким іншим. Але це нічого не принесе ні Росії, на Грузії, ні Європі. Це не є нашою концепцією», – заявив президент Франції та нинішній голова Ради ЄС Ніколя Саркозі.
«Медведєвську» систему безпеки підтримують і в Європі
Російський президент Дмитро Медведєв, говорячи про безпеку в Європі, знову заявив, що її нинішні механізми недосконалі і потребують перебудови. Тому президенти Росії та Франції зійшлися на думці про те, що систему безпеки на європейському континенті вартувало б змінити.
Ніколя Саркозі висловив підтримку створенню нової загальноєвропейської системи безпеки. Щоправда, не виходячи з рамок Організації з безпеки і співпраці в Європі, додає він.
Французький президент каже: «Ми всі зацікавлені у безпеці на континенті і за його межами. Звичайно ж, нова пан’європейська система безпеки об’єднає росіян, американців та європейців, можливо, у рамках ОБСЄ. У середині 2009 року ми могли б створити базу для угоди, що припинить розмови про протиракетні системи. Ці погрози зовсім нічого не дають справі безпеки, а тільки ускладнюють та послаблюють її».
Разом – на Америку
Одразу після 4-годинного саміту російські та європейські лідери вирушили до Вашингтона, де має відбутися міжнародна нарада 20 найпотужніших економік світу. На ній ітиметься про подолання фінансово-економічної кризи.
Тому у Ніцці президенти Медведєв та Саркозі створили своєрідний альянс зі спільною реформаторською позицією щодо світового капіталізму. Позиції Росії та ЄС у питанні подолання світової кризи дуже близькі, заявили обидва президенти.
Це означає, що тепер Європа, покладаючись на підтримку Росії, може чинити тиск на США, які вочевидь намагатимуться протистояти амбітній ідеї Саркозі щодо перебудови та регулювання капіталістичної системи світу.
Скільки сторін у «односторонніх рішень»?
А ще російський президент Дмитро Медведєв, говорячи про свої заяви щодо встановлення ракетних систем у Калінінградській області, сказав: «Перед підписанням особливої глобальної угоди про забезпечення європейської безпеки ми всі повинні утримуватися від односторонніх кроків, що впливають на цю безпеку».
«Росія ніколи таких односторонніх кроків не робила. Всі рішення, що я нещодавно оприлюднив, – це реакція на поведінку окремих європейських держав, які, не порадившись, домовились про розміщення нових військових засобів на своїй території».
Щоправда, при цьому Медведєв не став уточнювати, скільки сторін, крім однієї Росії, ухвалювали рішення щодо масштабного військового вторгнення російських військ до Грузії.
(Ніцца – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG