Доступність посилання

ТОП новини

Вдалося досягти позитивних домовленостей – Буш


В американській столиці в суботу завершився перший антикризовий форум лідерів 20 провідних промислових країн світу. У зустрічі також взяли участь керівники ЄС, ООН, МВФ, Світового банку і Форуму фінансової стабільності. За словами президента США Джорджа Буша, учасникам саміту вдалося досягти позитивних домовленостей. Зустріч була безпрецедентною за своїм розмахом, оскільки в такому широкому складі лідери держав обговорили проблеми світової економіки вперше. Другий саміт відбудеться в квітні, ймовірно, в Лондоні.

Головна тема зустрічі – гостра ситуація, що склалася на фінансових ринках і в світовій економіці, а також шляхи подолання наслідків фінансово-економічної кризи, що охопила весь світ.

Після відкриття саміту в суботу вранці розпочалася робота його двох пленарних сесій. Вони проходили за закритими дверима.

Після завершення сесій світові лідери зустрілися за робочим ланчем.

Лідери ухвалили спільну заяву

Документ, який ухвалили учасники саміту, передбачає термінові заходи з оздоровлення світової і національних економік, що забезпечують більший контроль за фінансовими ринками і прозорість їхньої діяльності.

Узгоджені також кроки в галузі посилення координації в регулюванні світової фінансової системи, реформування роботи Світового банку і Міжнародного валютного фонду. Мета цих змін полягає в тому, щоб розширити допомогу країнам, що розвиваються, і країнам з перехідною економікою.

Ці заходи, мовиться в комюніке, допоможуть у майбутньому уникати глибоких потрясінь світових фінансових ринків.

Після завершення роботи форуму підсумкову заяву зробив президент США Джордж Буш. Він висловив задоволення досягнутими в ході зустрічі домовленостями. За його словами, світові лідери погодились, що нинішній механізм врегулювання фінансової системи застарів.

Американський лідер також заявив, що його наступника, обраного президента Барака Обаму детально поінформують про зміст дискусій і результати саміту, і в період до вступу на посаду 20 січня його постійно будуть тримати в курсі подій.

«Новий Бреттон-Вудс»?


Зустріч 14-15 листопада у Вашингтоні, як кажуть, має стати «новим Бреттон-Вудсом» і важливою подією після конференції 1944 року, що створила свого часу новий фінансовий світовий порядок.

Йдеться про конференцію, яка проходила на курорті Бреттон-Вудс в американському штаті Нью-Гемпшир у липні 1944 року і започаткувала нову міжнародну систему організації грошових взаємин і торговельних розрахунків. Саме тоді долар США став світовою валютою, поряд із золотом.

Нинішню зустріч у Вашингтоні ініціювали європейські лідери. У співпраці зі Сполученими Штатами вони намагаються запобігти економічній катастрофі.

Хоча офіційно зустріч почалася в суботу, президент Джордж Буш ще в п’ятницю приймав своїх колег з 20 провідних країн світу у Білому домі.

Президент Буш заявив, що необхідна реформа глобальної фінансової системи. Однак він застеріг від надто активного втручання держав у приватний сектор, щоб не підірвати функціонування вільного ринку. «Ми сконцентруємося на ключових питаннях – розумінні причин глобальної фінансової кризи, переглянемо наші дії у відповідь, визначимо принципи реформи фінансової системи. Також буде запущено конкретний план дій запровадження цих принципів», – сказав Джордж Буш.

Джордж Буш: це була відверта дискусія

А в суботу Джордж Буш у своїй заяві, з якою він виступив після прибуття на фінансовий саміт, дав високу оцінку зустрічі, що відбулася напередодні в Білому домі.

«Я радий просуванню, яке ми здійснюємо в подоланні нинішньої кризи. Я радий, що ми обговорюємо шляхи руху вперед для того, щоб гарантувати, що подібна криза навряд чи повториться знову», – сказав глава Білого дому.

Президент США охарактеризував також першу дискусію лідерів «двадцятки» під час робочої вечері як «добру і відверту».

«Очевидно, ця криза не закінчилася. Досягнутий певний прогрес, але все ще належить багато зробити. Учора ввечері у нас відбулася добра, відверта дискусія, і я з нетерпінням очікую нинішньої дискусії», – сказав Буш.

Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер висловив у п’ятницю стурбованість самою ідеєю глобального врегулювання. Він вважає, що способи виходу з кризи не мають підривати національний суверенітет.

Барак Обама на зустріч не прибув

Майбутній президент і віце-президент Барак Обама і Джо Байден не саміті не присутні. Вони попросили колишнього державного секретаря Мадлен Олбрайт і конгресмена-республіканця Джима Ліча зустрітися з представниками делегацій 20 країн-учасниць форуму.

Напередодні саміту Євросоюз оголосив, що 15 країн єврозони вступили у період рецесії. Тим не менше, голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке бачить «деякий рух у позитивну сторону». Однак, за його словами, глобальна фінансова система й надалі переживає украй серйозні труднощі. Керівники центробанків усього світу підтримують постійний контакт і уважно стежать за розвитком подій, сказав Бернанке.

У п’ятницю Японія і Світовий банк оголосили, що Токіо надає 2 мільярди доларів на підтрику банків у невеликих країнах. Японія першою внесла кошти у фонд, створений Світовим банком для боротьби з фінансовою кризою.

До Групи двадцяти входять США, Німеччина, Японія, Франція, Італія, Великобританія, Канада, Аргентина, Австралія, Бразилія, Китай, Індія, Індонезія, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, ПАР, Південна Корея і Туреччина. Крім чотирьох країн зі складу Європейського Союзу, двадцятим членом до неї входить до неї входить ЄС разом узятий, і на нинішню зустріч запросили також, зокрема, Іспанію й Нідерланди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG