Доступність посилання

ТОП новини

Росія боїться, що Україну й Грузію візьмуть до НАТО за спрощеною процедурою (європейська преса)


Прага – Низка європейських видань публікує матеріали про можливі наслідки для Києва й Тбілісі саміту НАТО в Брюсселі наступного тижня. Деякі газети вказують на критику російськими дипломатами американської пропозиції про так зване прискорене прийняття України і Грузії до НАТО. Оглядачі прогнозують, що саміт НАТО цього разу займе більш тверду позицію стосовно Росії.

«Москоу Таймз» інформує, що посол Росії в НАТО Дмитро Роґозін критикує новий американський підхід до входження до Альянсу України й Грузії. Газета цитує американського урядовця, заступника Держсекретаря США Деніела Фріда, який у вівторок сказав, що Україна й Грузія можуть обійти План дій щодо членства в НАТО і приєднатися до Альянсу за так званою скороченою процедурою. За інформацією «Москоу Таймз», посол Роґозін назвав цю політику США намаганням республіканської адміністрації, що відходить, кинути виклик європейським союзникам і новому американському президентові Баракові Обамі. Хоча, як далі пише згадане видання, Деніел Фрід відзначив, що члени НАТО мають підтвердити свої зобов’язання, затверджені в Бухаресті, і допомогти Україні та Грузії в їхніх євроатлантичних прагненнях. «Москоу Таймз» також цитує Деніела Фріда з приводу того, що наступного тижня в Брюсселі союзники ширше обговорять стосунки з Росією і її все більш агресивну зовнішню політику.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» цитує Держсекретаря США Кондолізу Райс, яка заявила про відмову Вашингтона наполягати на залученні України і Грузії до Плану дій щодо вступу в НАТО. Причиною цього Райс назвала, як її цитує лондонське видання, заперечення з боку деяких європейських членів Альянсу. Це рішення республіканської адміністрації, наголошує «Файненшел Таймс», знімає частину питань, які доведеться вирішувати новому президентові США Баракові Обамі на саміті НАТО у квітні наступного року. Газета також нагадує, що новий глава Білого дому в принципі підтримував залучення Грузії та України до ПДЧ і тепер приділить основну увагу операціям НАТО в Афганістані.

А німецьке видання «Файненшел Таймс Дойчланд» стверджує, що білоруський диктатор Лукашенко бажає перетворити свою країну в інвестиційний рай і звільнитися від кайданів Москви. І ті факти, що Мінськ виконав вимогу ЄС, звільнив політичних в’язнів і не визнав на вимогу Москви Південної Осетії та Абхазії, свідчать про серйозність намірів «останнього диктатора в Європі». Західні спостерігачі, як пише «Файненшел Таймс Дойчланд», засвідчують серйозні поступки білоруської влади щодо збільшення привабливості інвестиційного клімату в Білорусі. Але, як зазначає газета, «економічні поступки зовсім не свідчать про політичне потепління в Міську» і не виключає, що влада Олександра Лукашенка вдалася до спроби провести ринкові реформи без змін у політичній системі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG