Доступність посилання

ТОП новини

Парламент паралізований через виборчу систему?


Київ – У четвер Верховна Рада знову не спромоглася обрати голову. Парламентарі пропрацювали у сесійному режимі усього 8 хвилин і розійшлися до вівторка.

За два дні Верховна Рада пропрацювала у сесійному режимі менше години. Наостанок депутати встигли підтримали пропозицію першого віце-спікера Олександра Лавриновича провести 9 грудня спеціальне засідання за участю Президента Ющенка, Прем'єр-міністра Тимошенко та членів Кабміну для обговорення ситуації в державі.
Напередодні, коментуючи ситуацію, голова фракції БЮТ Іван Кириленко, виступаючи в парламенті, зазначив: «Як це не прикро констатувати, але занадто дорого обходиться Україні і людям наша бездіяльність. І мається на увазі не лише останній місяць. Ми рік по суті колотилися самі і розбурхували країну».
У зв’язку з цим Іван Кириленко закликав скоротити витрати на парламент на 180 мільйонів гривень. Проте за умов бездіяльності парламенту і відсутності спікера будь-яке рішення ухвалити нереально. Загалом, Верховна Рада 6-го скликання за рік своєї роботи виявилася найменш продуктивною.

Депутати – заручники лідерів

Уже зараз можна сказати, що обраний за повністю пропорційними списками парламент виявися менш ефективним ніж той, у якому були депутати обрані в одномандатних округах.
«Верховна Рада як вищий законодавчий орган не працездатний у значній мірі через спільні зусилля Ющенка, Тимошенко і Януковича, – каже народний депутат від фракції НУНС Олесь Доній. – Кожна політична сила сприяла цьому. І на цей момент керівники фракцій, а тим більше окремі депутати, не можуть приймати самостійні рішення. Рішення приймають Ющенко, Тимошенко і Янукович. Як примусити цю трійку до компромісу – ніхто не знає. Але без знаходження компромісу між цими топ-політиками не буде зрушена ситуація ні в економічній сфері, ні в політичній».
На думку політологів та народних обранців, суть проблеми – в амбіціях лідерів провідних політичних сил. І повній залежності депутатів від партійної верхівки. Очевидно, ситуація могла б бути іншою, якби обирати депутатів за мажоритарними округами або за відкритими партійними списками.Однак, чи зможе ця Верховна Рада модернізувати закон про вибори, сказати важко.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG