Доступність посилання

ТОП новини

Колядки, живий Вертеп і короп на святковому столі – традиції чеського Різдва


Чехія -- Святкова ілюмінація на Староміській площі у Празі
Чехія -- Святкова ілюмінація на Староміській площі у Празі

Прага – Багатьма спільними християнськими символами Різдвяні свята в Чехії нагадують українське Різдво, та все ж мають і свої характерні риси. До традиційної ялинки потрібно додати позолочену омелу, великі Різдвяні базари, живий Вертеп та обов’язковий короп із картопляним салатом на столі. І, звичайно, чеські колядки, наприклад одна з найулюбленіших – «Настав Щедрий вечір».

Різдвяна Прага гарна: море світла, різнокольорових вогнів, прикрашені ялинки і повсюди міцний запах кориці, що підноситься з різдвяного печива й підігрітого вина, яким частують на Різдвяних базарах по всіх містах і селах Чехії. Та все, що нині очевидне, не так давно, всього 19 років тому, за комуністичного режиму було під забороною.
Нині чехи пишаються: за роки незалежності їм вдалось відродити багато національних звичаїв. Наприклад, у боротьбі між незрозумілими і чужомовними Санта Клаусом і Дідом Морозом перемогу однозначно здобув чеський Єжішек, тобто Ісусик. Саме йому ще задовго до Різдва пишуть діти листи зі святою вірою, що їхні прохання сповняться. До останніх відновлених традицій належить Віфлеємське світло, яке привозять до Чехії скаути.
У своїй більшості невіруючі чехи з ентузіазмом будують Вертепи
Цікаво, що в Чехії – одній з найбільш атеїстичних країн Європи, громадяни повернулись до християнських звичаїв, без яких не уявляють собі Різдвяних свят. Звертаючись до рідної криниці, у своїй більшості невіруючі чехи з ентузіазмом будують Вертепи, співають свої коляди, організовують доброчинні акції й фольклорні свята. Відродилась також давня традиція Різдвяної омели. Покритий золотою фарбою або зелений пучок омели підвішують під стелю. Скільки разів перейдеш під ним на Різдво, стільки й матимеш щастя, – такою є чеська народна прикмета. Або живі Вертепи, які повсюди притягають людей до храмів, живим Вертепам зі справжнісінькими трьома царями і осликом особливо радіють діти. Нині без них не можна уявити чеське Різдво.
Ну а коли зійде над Віфлеємом зоря, приходить час Різдвяного столу. У чехів головною стравою є смажений короп із картопляним салатом. Рибу, яка символізує щедрість і здоров’я, можна купити повсюди на вулицях. Правда, часом продавці живих коропів скаржаться, що з ними, так би мовити, за знущанням над живими істотами, активно воюють «зелені», але традиція все ж перемагає.
Серед домашнього затишку прийшов час відпочинку, час розгортати дарунки і мріяти про майбутнє. У Різдвяній Празі лунають колядки – святкові співи, якими люди цієї ночі спілкуються з небесами. Настав час коляди.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG