Доступність посилання

ТОП новини

Нові газові угоди у фокусі критики


Гості Свободи: Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру ім. О. Розумкова та Геннадій Рябцев, заступник директора науково-технічного центру «Психея»

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Панове, ви в цьому постгазовому конфлікті, який тепер ми маємо на території України і всередині політикуму, підтримуєте когось чи притримуєтеся нейтральної точки зору?
Володимир Саприкін: Я підтримую власний уряд, український. І вважаю, щоце добре, що «газова війна» нарешті…
Володимир Саприкін
- Ні-ні. Я маю на увазі внутрішньо-українську ситуацію.
Для Вас же не секрет, що сьогодні почалася критика, скажімо, Юлії Тимошенко з усіх боків: і з боку Президента, і з боку опозиції.
Володимир Саприкін: Це була прогнозована ситуація. Для мене немає нічого дивного…
- Так Ви тут нейтральні, сподіваюся?
Володимир Саприкін: Так. Я газовий експерт, а не політик.
- Пане Рябцев?
Геннадій Рябцев: Аналогічно.
- Дякувати Богу. Тобто, ми не будемо тут влаштовувати…
Геннадій Рябцев: Центр незалежний, тому…
- …політичні баталії.
Але газове питання із зовнішнього чинника для України переходить у статус внутрішнього.
Будь-який документ, підписаний з «Газпромом» у Москві, ставав заздалегідь об’єктом критики. Оскільки контракти підписувала Юлія Тимошенко в тому числі, дехто поспішив її назвати «єдиною переможницею у газовому конфлікті».
Водночас Прем’єра критикують як Президент, з одного боку, так, з іншого боку, і Партія регіонів.
Врешті-решт підписані угоди будуть розглянуті РНБО вже 23 січня.
Суперечка ж почалася, умовно кажучи, з калькуляторами в руках. Усі рахують, між іншим, по-різному. Але єдина річ, про яку мовчить як влада, такі опозиція, то це те, що дешевого газу для України вже не буде ніколи.
Ціна на газ в розмірі 450 доларів за тисячу кубометрів у першому кварталі 2009 – це програш. Про це заявив Президент на прес-конференції в Чернігові. Повідомляє «РБК-Україна».
Панове експерти, я хотів би вашу думку почути. Це програш чи не програш? Наскільки детально вже вивчили газові угоди у Києві? Та й чи бачили ви їх врешті-решт?
Володимир Саприкін: Наприклад, щодо формули ціноутворення, то ми їх не побачимо, жодна експертиза, на жаль, не побачить…
- Чому?
Володимир Саприкін: Тому що це комерційна таємниця.
- Яка це комерційна таємниця?
Володимир Саприкін: Це така традиція, таке правило, наприклад, у країнах ЄС.
Можливо, хтось дістане, але поки що лише Секретаріат Президента та Кабмін мають повні тексти документів і, власне, формулу. Отже, порахувати, яка буде ціна, то мені, наприклад, досить важко.
У принципі це, виходячи з можливостей економіки та промислових підприємств, підйомна ціна, якщо так досить коротко.
- Ви про яку ціну саме говорите?
Володимир Саприкін: Я кажу про прогнозовану середньорічну ціну 228 з копійками.
Володимир Саприкін: У принципі це, виходячи з можливостей економіки та промислових підприємств, підйомна ціна. Я кажу про прогнозовану середньорічну ціну 228 з копійками. Питання щодо базової ціни 450, то деякі країни ЄС платять більше, деякі і менше. Немає такої середньоєвропейської ціни. Чехія платить 450 доларів, сусідня Словаччина платить 280.
Питання щодо базової ціни 450, то деякі країни ЄС платять більше, деякі і менше. Тут нагадаю, що немає такої середньоєвропейської ціни. Я кажу, що «так звана», оскільки Чехія платить 450 доларів, сусідня Словаччина платить 280.
Яким чином обрахувати середню ціну? Я, чесно кажучи, не знаю. Тобто, тут є певні підходи і особливості у переговорах між «Газпромом» та кожною окремою країною ЄС.
Я нагадаю, що був такий випадок ще за президентства Кучми. Віце-прем’єр з питань енергетики Юлія Тимошенко поїхала до Туркменистану і підписала контракт на певну ціну. Президент Кучма сказав, що його ця ціна не влаштовує, поїхав сам і підписав на 2 долари нижче. Такий шлях. Якщо президент може передомовитися — жодних питань.
- А як розуміти оцінку Президента, що це програш?
Нібито ж урядовці мали їхати так само, як і очільник «Нафтогазу» з директивами президентськими.
Володимир Саприкін: Безумовно. Оце теж викликає подив, оскільки директиви готує уряд, потім Президент їх затверджує. Тобто, фактично директива є президентською.
Ми знаємо, що вони теж є таємними. Коли справа стосується великих грошей, це стає в Україні таємним.
Отже, ми не знаємо, які були директиви, наскільки вони виконані чи навпаки невиконані.
- Бачите, Президент уже фактично на наступний день критикує дії уряду, який нібито діяв за його дорученнями, і називає це програшем.
Пане Рябцев, поясніть, чому?
Геннадій Рябцев: Та тут пояснювати нічого непотрібно. Якщо Президент….
Геннадій Рябцев
- Нічого не поясните, так?
Геннадій Рябцев: …сказав, що це програш, то чому ж він сам не брав особисто? Міг би поїхати замість хворої Тимошенко до Москви…
- Чим вона хвора? Вона ж, нібито….
Геннадій Рябцев: ЗМІ казали, що вона там застудилася чи щось таке.
- Мало що в газетах пишуть.
Ну, добре.
Дивіться, пан Саприкін сказав, що тепер Президент може наслідувати приклад Кучми, поїхати в Москву і передомовитися. Як Ви вважаєте, такий варіант можливий?
Геннадій Рябцев: Якщо б на місці Президента був Президент Кучма, то тоді б, мабуть, він поїхав до Москви і домовився про кращу ціну на газ. Але такий варіант… У нас, на жаль, останнім часом політики більше критикують, чим роблять.
Після бійки кулаками не махають. Вже підписали на 10 років. Якщо якісь проблеми будуть, то, будь ласка, передомовляйтеся, їдьте до Москви і домовляйтеся про кращу ціну на газ.
Геннадій Рябцев: Президент…
Віктор Янукович Ви думаєте…?
Геннадій Рябцев: Опозицію давайте не будемо чіпати, тому що її робота – критикувати і нічого не робити, крім критики.
А стосовно того, що Тимошенко їхала до Москви з погодженою позицією, як всім було відомо, навіть у Москві сумнівалися стосовно того, чи має вона певні повноваження для того, щоб підписувати домовленості, і тут, у Києві всі сказали хором, що так, вона має ці повноваження, вона може підписувати так, як вважає за потрібне ці контракти.
Крім того, тут дуже цікава річ виходить, що всі критикують, особливо опозиція критикує контракти, які ще ніхто в очі не бачив…
Геннадій Рябцев: Цікава річ виходить, що всі критикують, особливо опозиція критикує контракти, які ще ніхто в очі не бачив…
- Ну, опозиція, я так розумію, їх і не побачить. Вони ж таємні. І формула газу. Хоча я не думаю, що тому ж самому панові Бойку не стане відомою формула ціноутворення.
Геннадій Рябцев: Формула ціноутворення – стандарт так званий. Хоча, якщо чесно, дійсно стандарту ніякого, жодного не існує. Але такі умови, які зараз вважаються стандартними – це середня за 6 місяців ціна за альтернативні енергоносії, тобто за мазут і (фраза незрозуміла) за 3 місяці.
Тобто, виходить, що вартість газу за січень має містити середню ціну з квітня по вересень минулого.
Це означає, крім того, що… Чому різні ціни? Тому що там є певні коефіцієнти. От стосовно тих коефіцієнтів це означає, що в газових контрактах усієї України є тільки ціни, які погоджені між Росією і Україною зі врахуванням цього стандартного формування…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG