Доступність посилання

ТОП новини

СБУ допитує колишніх кадебістів щодо загибелі Шухевича


Прапор Служби Безпеки України
Прапор Служби Безпеки України
Служба безпеки України допитує колишніх співробітників Комітету державної безпеки СРСР щодо обставин знищення головнокомандувача Української повстанської армії у 1942–1950 роках Романа Шухевича.

«Їх допитують із метою з’ясування обставин, в яких під час проведення військової операції 5 березня 1950 року у Львівській області загинув Шухевич, і обставин таємного поховання його тіла», – повідомив виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко.

За його словами, колишніх співробітників КДБ допитують як свідків у кримінальній справі, яку порушили наприкінці осені 2008 року щодо знищення документів, які стосуються долі Шухевича.

Президент Віктор Ющенко в 2007 році надав Роману Шухевичу звання Героя України.

СБУ обіцяє розсекретити всі документи щодо злочинів радянського режиму

До кінця цього року Служба безпеки України має намір розсекретити й оприлюднити всі архівні документи, які стосуються злочинів радянського тоталітарного режиму періоду 1917-91 років.

Про це заявив виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко.

«Від 21 січня цього року Україна більше не зберігає і не охороняє секрети карально-репресивної системи Радянського Союзу», – сказав він.

За словами Наливайченка, «це означає, що СБУ як головний державний орган у сфері забезпечення охорони державної таємниці знімає радянський гриф таємності з усіх кримінальних справ, документів, секретного діловодства та інших документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями і Голодомором в Україні з 1917 по 1991 роки включно».

Як повідомив в.о. голови СБУ, зараз в архівах відомства налічується близько 800 тисяч справ з грифом «таємно» і «цілком таємно», за якими «стоять долі мільйонів людей, що стали жертвами тоталітарного режиму».

Крім того, Служба безпеки планує найближчим часом створити загальнонаціональний веб-портал, де розмісять всі розсекречені справи.

23 січня Президент Віктор Ющенко доручив Міністерству внутрішніх справ, Міністерству оборони, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Генеральній прокуратурі, Державному комітету архівів, Державному департаменту з виконання покарань розсекретити архівні документи про український визвольний рух, політичні репресії, голодомори, якщо вони не є державною таємницею.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG