Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Кирило висловив готовність до діалогу з іншими православними церквами


Патріарх РПЦ Кирил
Патріарх РПЦ Кирил
У неділю після інтронізації в храмі Христа Спасителя в Москві патріарх Російської православної церкви Кирил у своєму зверненні наголосив, що предстоятель кожної православної церкви покликаний піклуватися про єдність вселенського православ'я.

Кирил заявив про прихильність до «відкритого діалогу з церквами-сестрами» і запевнив у готовності до зміцнення єдності, відкритості до співпраці предстоятелів і представників усіх інших помісних православних церков світу.

********
Патріарха РПЦ Кирила зведено на престол

Новообраного патріарха Російської православної церкви Кирила зведено на патріарший престол, і відтепер він є предстоятелем РПЦ.

Під час богослужіння митрополити Київський і Мінський, згідно з історичною традицією, взяли названого патріарха під руки і тричі посадили його на патріарше горнє місце в центрі вівтаря. Триразове посадження на трон супроводжувалося вигуками архієреїв «Аксіос!» («достойний» – грецькою), які потім кілька разів проспівали й інші присутні в храмі.

В урочистості взяли участь президент Росії Дмитро Медведєв з дружиною, прем'єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін, президент Молдови Володимир Воронін, мер Москви Юрій Лужков, більшість відомих російських політиків, делегації помісних Православних церков, Ватикану, найбільших протестантських організацій зарубіжжя.

Після триразового посадження патріарха на престол іподиякони зняли з Кирила архієрейський одяг і одягли його в патріарші саккос і великий омофор.

Патріарху Кирилу піднесли також дві панагії, хрест і патріаршу митру.

Спеціально для церемонії інтронізації новообраному патріарху Кирилу зшили зелену мантію і білий кукіль. На скрижалях мантії новообраного патріарха вишито ініціали – «ПК».

Митрополит Смоленський і Калінінградський Кирило був обраний патріархом на Помісному соборі 27 січня. Після смерті Алексія ІІ 5 грудня 2008 року він був місцеблюстителем патріаршого престолу.

Богатирьова: Цінності християнства – ґрунт для взаєморозуміння України та Росії

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Раїса Богатирьова взяла участь у заходах інтронізації новообраного Патріарха Московського та всієї Русі Кирила.

За словами Раїси Богатирьової, «це визначна подія для християнства всього світу, і Україна, яка має тисячолітню історію православ'я і є історичним джерелом зародження віри на Русі, щиро вітає нового патріарха», йдеться в повідомленні апарату РНБО.

«Споконвічні цінності і святість християнства, які сповідує переважна частина українців і росіян, були і залишаться родючим підґрунтям для порозуміння обох країн і для розвитку добросусідських дружніх відносин між нашими народами», – наголосила секретар РНБО.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG