Доступність посилання

ТОП новини

Куди прямує НАТО?


Прага – У квітні НАТО відзначатиме своє 60-ліття. Для багатьох людей це майже пенсійний вік, а для такої організації, як НАТО, це чергова можливість запитати, хто ми і для чого покликані існувати. Це лише одне з питань, яке в четвер у Кракові обговорили міністри оборони Альянсу. Ця неформальна зустріч має підготувати ювілейний натовський саміт, що відбудеться в квітні. Головні виклики, які сьогодні стоять перед НАТО, – це боротьба з екстремістами в Афганістані, стосунки з колишніми радянськими республіками Грузією і Україною та подальший розвиток Альянсу.

Попри всі заяви про те, що НАТО передусім є носієм демократичних цінностей, слід не забувати, що Північноатлантичний альянс є найбільшим і найефективнішим оборонним союзом у світі та взагалі в історії. Саме це робить НАТО могутнім, але й водночас дещо непевним у собі. Зберігання миру, спільні оборонні гарантії, найпотужніший військовий технологічний та людський арсенал у світі – заради чого це все? Виходячи з нинішніх реалій, відповіддю на це запитання є Афганістан, який перетворився на інкубатора тероризму, що загрожує всьому Альянсу.

Власне, на цьому наголошує генеральний секретар НАТО Яап де Гоп Схеффер: на півдні та сході Афганістану повстання, відсутність ефективного управління афганським урядом та торгівля наркотиками набридли всім афганцям, які просто хочуть жити в нормальний країні, де не літають кулі. Тому члени НАТО повинні зробити більше, надіслати більше військ, грошей, фахівців, каже Схеффер.

«Наша мета – посилити афганське керівництво та їхню відповідальність. Ми не лише будемо їх і далі підтримувати, ми також розглядаємо, як найкраще посилити афганську армію та їхню міліцію. Ми підтримуємо вибори, що відбудуться в цьому році в Афганістані і тимчасові дислокації на підтримку цих виборів є темою наших дискусій», – зазначив генеральний секретар НАТО.

Сполучені Штати вже оголосили, що відправляють додаткових 17 тисяч вояків до Афганістану і закликають інших членів НАТО зробити те саме. Поки що натовські партнери відповідають на цей заклик мляво, Італія обіцяла надіслати ще 500 солдатів, Німеччина 600. А Британія, яка має другий найбільший військовий контингент в Афганістані після США, наразі мовчить.

Потрібна нова стратегія Альянсу

Тероризм, хакерські атаки, енергетична безпека – це не ті виклики, які покликали НАТО до життя 60 років тому. Але це ті виклики, з якими НАТО стикається сьогодні. І тому Альянс мусить виробити чітку нову стратегію щодо цих проблем. Це дуже добре розуміє Схеффер, власне, на цьому він і наголошує на нинішній зустрічі.

Що робити з Грузією та Україною – також залишається ключовим питанням для НАТО. Цьому виклику буде присвячена окрема нарада міністрів закордонних справ НАТО в березні. Ну і звичайно Росія. Відновлення діалогу з Росією є важливим, переконаний генеральний секретар НАТО Яап де Гоп Схеффер.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG