Доступність посилання

ТОП новини

Новий спалах смертоносного грипу може статися восени – американський оглядач


Мексика - Медичні працівники розповсюджують захисні марлеві маски у Тихуані, 25 квітня 2009 р.
Мексика - Медичні працівники розповсюджують захисні марлеві маски у Тихуані, 25 квітня 2009 р.

Прага – Мексика поволі повертається до нормального життя після спалаху нового смертоносного різновиду грипу, який спершу назвали «свинячим». У столиці країни сьогодні відкриваються ресторани і кафе, університети; музеї і бібліотеки мають розпочати роботу за звичним графіком у четвер. Якщо мексиканці вважають, що в них пік захворювань уже позаду, то в інших частинах світу рахують нові жертви недуги. Так, зокрема в Канаді зареєстрували 25 нових хворих, а всього в світі понад півтори тисячі заражених новим грипом, повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я. Людству ще рано заспокоюватися. З огляду на історію подібних спалахів вірусних захворювань у минулому, новий пік так званого «свинячого грипу» може припасти на осінь цього року, попереджає в інтерв’ю Радіо Свобода відомий американський історик медицини.

Людство пережило найжахливіший грип у 1918 році (так звана «іспанка»). Про це нагадує Джон Беррі, автор книги про цю епідемію, який працює в дослідницькому центрі з проблем біоекології в Новому Орлеані в США. Хоча ніхто не знає точної кількості жертв «іспанки», наводять цифри від 35 до 100 мільйонів осіб.

Джон Беррі говорить, що історики медицини знають подробиці про чотири епідемії грипу в 19 і 20 століттях (у 1889, 1918, 1957 і 1968 роках).

«Виглядає, що всі чотири з них мали другу хвилю захворювань, через півроку, а деколи і через два роки. А в 1889 і 1918 роках була навіть третя хвиля. Подальші хвилі можуть бути небезпечнішими, бо вірус краще адаптується до людей», – наголошує експерт.

Зазвичай влітку кількість жертв вірусу йде на спад, а восени з’являється сильніший різновид тієї ж недуги. Через це Джон Беррі попереджає, що система охорони здоров’я у світі тепер має лише кілька місяців для того, щоб підготуватися до нового піку грипових захворювань. Йдеться про розробку вакцини і підготовку медичних закладів до великого напливу людей.

Грипом може заразитися 30 відсотків населення?


Джон Беррі сумнівається, що новий різновид грипу, який Всесвітня організація охорони здоров’я охрестила А/H1N1, є таким же небезпечним для людства, як «іспанка», яку він досліджував. Але разом з тим експерт вважає, що навіть м’якша форма недуги може призвести до серйозних збитків і для світової економіки.

«Грипом може заразитися 30 відсотків населення. Уявіть собі, що хворі водії вантажівок, авіадиспетчери – кожен аспект життя суспільства може заторкнути відсутність 25-30 відсотків людей. Це те, що, я думаю, люди ще не усвідомили», – каже Джон Беррі.

Американський історик медицини звертає увагу на те, що навесні 1918 року перша хвиля іспанки була відносно м’якою. А вже восени вразила стількох, що надовго закарбувалася в пам’яті людства.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG